Havrelimpor med lingon

Blir två limpor

Ingredienser

  • 1 paket jäst (50g)
  • 5 dl vatten
  • 2 dl lingonsylt
  • 1 msk salt
  • 5 dl havregryn
  • 5 dl rågsikt
  • 8 dl vetemjöl
  • Instruktioner

    Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37°C i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen på full effekt (max 800W), ca 1 1/2 min. Häll lite av vattnet över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av vattnet, lingonsylt, salt, havregryn, rågsikt och nästan allt vetemjöl. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min. Tag upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den. Dela den i två bitar. Forma varje bit till en limpa som läggs på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa ytterligare i ca 30 min. Pensla limporna med kallt vatten och strö på lite havregryn. Grädda limporna i nedre delen av ugnen i 200 grader, ca 30 min. Låt svalna på galler.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    Inabina 11 mars 2008

    Ett riktigt gott och saftigt bröd. Tack för receptet!

    anna78 24 april 2008

    Detta är ett kanongott bröd som jag kommer göra många gånger!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben