Äkta italiensk lasagne med ricotta och mozzarella.
Ingredienser
1 st gul lök
5 st vitlöksklyftor
3 msk olivolja
800 g krossade tomater
400 g passerade tomater
1 msk oregano, torkad
1 dl basilika, färsk
600 gram nötfärs
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Övrigt
2 st ägg, vispade
400 g ricottaost
400 g lasagneplattor, färska
225 g Mozarellaost
Instruktioner
- Hacka lök och vitlök. Hetta upp 1,5 msk olja i en stekpanna och fräs hälften av löken tills den mjuknar. Tillsätt vitlöken och fräs ca 2 min. Tillsätt tomaterna, krydda med oregano och blanda väl. Låt sjuda i 30 min. Hacka basilikan och tillsätt hälften av den när 10 min återstår.
- Hetta upp resten av oljan i en stekpanna, tillsätt resten av löken och fräs ca 3 min. Tillsätt nötfärsen och stek ca 7 min. Smula den under tiden. Smaka av med salt och peppar och ställ åt sidan.
- Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnsfast form ca 25x35 cm. Vispa ihop ägg, ricotta och resten av basilikan i en skål. Smaka av med salt och peppar.
- Bred ut ett tunt lager tomatsås i den ugnsfasta formen. Lägg ett lager lasagneplattor över tomatsåsen. Fördela hälften av nötfärsen och en tredjedel av tomatsåsen över plattorna. Lägg på ett andra lager lasagneplattor och häll över hälften av ricottasåsen. Upprepa med resten av nötfärsen, tomatsåsen, lasagneplattorna och ricottasåsen.
- Ugnsbaka i 40 min. Skiva mozzarellan och lägg den på lasagnen. ugnsbaka utterligare 10 min, tills mozzarellan är gyllene och bubblig.
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Lasagne
En av de riktigt klassiska pastarätterna och en välkänd svensk favorit...
Spaghetti med köttfärssås
Vad äter vi svenskar till vår spaghetti? Köttfärssåsen är i ohotad top...