Italienska klenäter med kanelsmak

Serverar: 48 portioner

Tid: 1 timme

Härliga kakor till jul!

Ingredienser

  • 2 dl (halv)sött vitt vin
  • 500 g (ca 8 1/2 dl) vetemjöl
  • 1 äggula
  • 3/4 dl olivolja
  • 3/4 dl råströsocker
  • 1 nypa salt
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk kanel
  • Ca 1 liter neutral olja för fritering
  • Instruktioner

    1. Ljumma vinet till cirka 40 grader.
    2. Blanda mjöl, ägg, olivolja, råsocker och salt med elvispens degkrokar i en rejäl bunke. Tillsätt vinet lite i taget och arbeta degen smidig, först med maskinen, sedan med kraftfull handknådning. Låt degen vila inlindad i plastfolie någon timme.
    3. Blanda vitt socker och kanel i djup tallrik. Lägg tre lager kökspapper på en flat tallrik. Häll olja i fritös eller tjockbottnad kastrull med lös hushållstermometer, hetta upp till 190 grader.
    4. Dela degen i fyra bitar, kavla varje till en smal remsa cirka 2 mm tjock och drygt 10 cm bred. En pastamaskin är perfekt att kavla med! Sporra långsidorna av degen krusig och tvärsporra sedan 3 cm breda bitar längs hela degen. Sporra också en 4 cm skåra på längden mitt på varje degbit. Vräng ena degänden genom skåran och dra ut på andra sidan.
    5. Fritera 7–8 kakor i taget ett par minuter, vänd och låt andra sidan få lika lång tid. Ta upp med hålslev och låt rinna av på kökspapper ett par minuter innan kakorna vänds i kanelsockret. Kan frysa

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben