Italienska saffransbollar

Serverar: 20 portioner

De italienska risbullarna är fyllda med timjan och parmesanost och gratinerade för att få ett krispigt hölje.

Ingredienser

  • 6 dl kyckling- eller grönsaksbuljong
  • 2 dl vitt vin
  • ½ tsk saffranpistiller
  • 2 msk margarin
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 vitlöksklyfta, hackad
  • 2 tsk timjanblad
  • 3 dl risottoris, t ex avorio
  • 1 dl parmesanost, riven
  • 2½ dl majsmjöl
  • Instruktioner

    1. Koka upp buljong, vin och saffranspistiller i en kastrull och låt sjuda svagt.
    2. Hetta upp margarinet i en stekpanna och lägg i lök och vitlök. Fräs tre-fyra minuter tills löken har mjuknat. Tillsätt timjan och ris och fräs under omrörning cirka en minut.
    3. Tillsätt tillräckligt av den heta buljongen till stekpannan så att riset precis täcks. Rör om tills all buljong har absorberats. Fortsätt att tillsätta buljongen i omgångar. Se till så att all vätska har absorberats innan ny tillsätts. Riset ska vara kokt efter cirka 20 minuter men fortfarande fast i mitten.
    4. Ta av pannan från värmen och rör ner parmesanosten. Bred ut riset i en braspanna och låt svalna helt. Sätt ugnen på 180 grader.
    5. Rulla riset i valnötsstora bollar och rulla varje boll i majsmjöl så att den täcks. Lägg bollarna på en plåt i ugnen och gratinera cirka 20 minuter tills gyllene. Servera varma.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben