Serverar: 4 portioner
Tid: 1 timme
En rätt som i alla fall jag gör allt för sällan.
Skär bort den hårda mittstocken på vitkålshuvudet. Strimla kålen och fräs i matfett, tills den är lätt brynt. Ringla över sirap och krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Skala och hacka löken och blanda den med köttfärs, ris eller potatis, mjölk, soja, 1 tsk salt och 1 krm peppar. Varva kål och köttfärssmet i en smord ugnsfast form. Börja och sluta med kål. Grädda på 225 grader i ca 45 min. Häll av skyn, som bildats i formen, i en kastrull och späd med grädde, vatten och kalvfond. Koka upp såsen och red av med maizenaredning. Koka i 3 min. Smaka av med salt och peppar. Kokt potatis, kokta morötter och rårörda lingon är gott till.
Maten här och där
Det är inte bristen utan substituten som får att längta efter maten dä...