Kålpudding

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme

En rätt som i alla fall jag gör allt för sällan.

Ingredienser

  • 1 vitkålshuvud, ca 700 g
  • 2 msk smör el. margarin
  • 2 msk mörk sirap
  • 1 tsk salt + 1 tsk salt
  • 1 krm peppar + 1 krm peppar
  • 1 gul lök
  • 500 g bland- el. fläskfärs
  • 1 dl kokt ris el. 1 stor kokt, mosad potatis
  • 1 dl mjölk
  • 1 msk soja
  • SÅS
  • skyn som bildas i formen
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 2 dl vatten
  • 1 msk kalvfond
  • 1 msk maizenaredning för bruna såser
  • ½ tsk salt
  • ½-1 krm peppar
  • Instruktioner

    Skär bort den hårda mittstocken på vitkålshuvudet. Strimla kålen och fräs i matfett, tills den är lätt brynt. Ringla över sirap och krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Skala och hacka löken och blanda den med köttfärs, ris eller potatis, mjölk, soja, 1 tsk salt och 1 krm peppar. Varva kål och köttfärssmet i en smord ugnsfast form. Börja och sluta med kål. Grädda på 225 grader i ca 45 min. Häll av skyn, som bildats i formen, i en kastrull och späd med grädde, vatten och kalvfond. Koka upp såsen och red av med maizenaredning. Koka i 3 min. Smaka av med salt och peppar. Kokt potatis, kokta morötter och rårörda lingon är gott till.

    Liknande recept

    4.3
    1 h 30 min
    6-8
    10
    1 h 15 min
    4-5

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Maten här och där
    Det är inte bristen utan substituten som får att längta efter maten dä...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben