Kålpudding

Serverar: 4 portioner

Husmanskost som är så god. Gör lite mycket Kålpudding så att du kan frysa in och ta fram när suget kommer...

Ingredienser

  • 1/2 vitkålshuvud (500-750 g)
  • Saltat vatten
  • 2 msk sirap
  • 1 msk soja
  • 300 g blandfärs
  • 1,5 dl kokt ris
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 tsk timjan
  • 2 dl mjölk
  • 0,5 dl hackad persilja
  • Gräddsås
  • 3 dl kalvbuljong, vatten plus buljongtärning eller flytande buljong
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tsk gelé ex. svartvinbär
  • 1 krm salt
  • lite vitpeppar
  • Instruktioner

    Ugnstemperatur 250º Dela kålhuvudet. Skär bort roten på vitkålen. Skär kålen i små bitar. Koka den i lätt saltat vatten ca 5 min. Låt kålen rinna av. Bryn kålen, lite i taget, till dess att den fått en gyllenbrun färg och blanda den sedan med sirap och soja. Blanda färsen med ris, ägg, salt, kryddor och mjölk till en lös färs. Lägg hälften av kålen i en ugnssäker form. Bred på färsen, strö över persiljan och överst resten av kålen. Ställ in formen i mitt i ugnen. Sänk värmen till 200° och grädda kålpuddingen i ca 45 - 60 minuter. Gräddsås: Koka upp buljong och grädde i en kastrull. Blanda smält smör och mjöl till en deg (beurre manie) och tillsätt under vispning. Låt koka i 5 minuter. Rör då och då. Smaksätt med lite soja, gele, salt och vitpeppar. Servera med kokt potatis, gräddsås, lingonsylt och något grönt.

    Liknande recept

    4.3
    1 h 30 min
    6-8
    10
    1 h 15 min
    4-5

    Kommentarer (2)

    askungen 15 juni 2009

    Det passade inte med timjan så den kan man strunta i, tycker jag. Annars skulle den har varit god.

    jaebenefac 31 januari 2010

    Jag måste säga att det var jättegott med timjan

    Relaterade Artiklar

    Maten här och där
    Det är inte bristen utan substituten som får att längta efter maten dä...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben