Kantarellpaj med västerbottenost

Serverar: 4-6 portioner

Tid: 55 minuter

Smaskig och krämig paj

Ingredienser

  • Pajdegen
  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör kallt
  • 2 msk iskallt vatten
  • 1 form med löstagbar kant på 24 cm/diameter
  • Fyllningen
  • 3 msk hackad lök
  • 200 g kantareller (ca 1 L)
  • 2 msk smör
  • ½ tsk timjan
  • 3 ägg
  • 2 dl créme fraiche
  • 150-200 g riven västerbottenost
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Häll mjölet i en skål och lägg i smöret (som ska vara kylskåpskallt) i bitar. Knåda ihop till en grynig massa med fingrarna eller en gaffel.
    2. Häll i det iskalla vattnet och knåda snabbt till en smidig deg.
    3. Tryck ut degen i formen. Ställ in i kylen och låt vila i 20 min.
    4. Värm ugnen till 200 grader.
    5. Skala och hacka löken.
    6. Skär kantarellerna i bitar men inte alltför smått.
    7. Är svampen mycket fuktig så torrstek den först tills en del av vätskan dunstar. Stek sedan med löken i smöret tills kantarellerna blivit lite brynta. Gör så direkt med torr svamp. Krydda med timjan, salt och peppar.
    8. Blanda äggen, creme fraichen och osten i en skål. Rör ner den stekta svampen. Häll, klicka uti pajskalet och jämna till med en trägaffel.
    9. Baka i ugnen tills pajen får fin färg. Det tar omkring 25 min.
    10. Smaklig spis.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    pedalen1965 4 september 2008

    Jättegott!!! Hittade ingen Västerbottenost för dagen. Det fick bli en annan Sveciaost och det blev Värmlandsost. Kommer att laga den många fler gånger!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben