Karlsbadergifflar med mandelmassa & hasselnötter

De här gifflarna är grymt goda. Själv använde jag inte Odenses mandelmassa utan jag gjorde egen...MUMS!!!

Ingredienser

  • Ingredienser
  • 1 pkt/påse Kronjäst för söta degar (röd)
  • 1 ½ dl mjölk
  • 1 ägg
  • 8 dl vetemjöl
  • 250 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • Fyllning
  • 75 g hackade hasselnötter
  • 75 g farinsocker
  • 100 g Odense mandelmassa, riven
  • Garnering
  • 1 ägg
  • Mandelflarn
  • Instruktioner

    1. Gör så här (färsk KronJäst): Smula ner Kronjäst för söta degar i en bunke. Häll över den 37°C mjölken, ägg och socker och rör till en smet.
    2. Blanda sedan i vetemjöl, bakpulver och det smälta margarinet och arbeta samman till en smidig deg.
    3. Rör ihop fyllningen hackade hasselnötter, farinsocker och Odense mandelmassa, riven.
    4. Låt degen vila i 10 min under bakduk.
    5. Dela den i två delar, gör två runda bullar som sedan kavlas ut till runda, 0,5 cm tjocka plattor. Dela dem först på mitten och sedan varje halva i 6-8 tårtbitar. Klicka i lite av fyllningen på den bredaste delen. Rulla ihop till gifflar.
    6. Låt jäsa övertäckta i 40-50 min. Sätt ugnen på 230°C.
    7. Pensla med uppvispat ägg och strö mandelflarn över. Baktid ca 8 min.
    8. Gör så här (torr KronJäst): Blanda KronJäst för söta degar med vetemjölet. Värm mjölken till 40°C, häll i ägg och socker och rör till en smet. Blanda sedan i bakpulver och det smälta margarinet och arbeta samman till en smidig deg.
    9. Rör ihop fyllningen hackade hasselnötter, farinsocker och Odense mandelmassa, riven.
    10. Låt degen vila i 10 min under bakduk.
    11. Dela den i två delar, gör två runda bullar som sedan kavlas ut till runda, 0,5 cm tjocka plattor. Dela dem först på mitten och sedan varje halva i 6-8 tårtbitar. Klicka i lite fyllningen på den bredaste delen. Rulla ihop till gifflar.
    12. Låt jäsa övertäckta i 40-50 min. Sätt ugnen på 230°C.
    13. Pensla med uppvispat ägg och strö mandelflarn över. Baktid ca 8 min.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben