Köttfärscurry på thaivis

Serverar: 4 portioner

Köttfärssås är inte bara en italiensk företeelse utan lagas i många olika länder. De ganska heta smakerna i den här rätten mildras av den svalkande gurkan.

Ingredienser

  • 1 liten gurka
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 1 msk citronsaft
  • 2 cm färsk ingefära
  • 1 stjälk citrongräs
  • ½ röd chilifrukt
  • 1 gul lök
  • 2 msk olja
  • 500 g nötfärs
  • Svartpeppar
  • 2 msk fisksås
  • 3-4 dl buljong, valfri sort
  • ½ knippe thaibasilika
  • Instruktioner

    1. Skala gurkan med en potatisskalare så att den blir randig och skär den i ganska tjocka skivor. Lägg gurkskivorna i en skål. Blanda salt, socker och citronsaft med 1 dl vatten. Häll blandningen över gurkan och rör om. Låt gurkan dra tills det är dags att servera.
    2. Skala och hacka ingefäran. Använd de nedre 10 cm av citrongrässtjälken, ta av de yttre hårda bladen och hacka den mjuka, inre delen fint. Kärna ur och hacka chilifrukten. Skala och hacka löken.
    3. Hetta upp oljan i en kastrull eller vid stekpanna. Tillsätt ingefära, citrongräs, chili och lök och fräs några minuter under omrörning.
    4. Tillsätt nötfärsen, låt den bli brynt och dela den under tiden med en gaffel. Krydda med svartpeppar. Tillsätt fisksås och buljong och rör om. Låt sjuda cirka 15 minuter utan lock.
    5. Skölj thaibasilikan, hacka den och rör ner den i köttfärscurryn strax före servering. Servera köttfärscurryn med gurksalladen och gärna jasminris.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben