Lime- och marängpaj

Serverar: 10-12 portioner

En sötsyrlig paj som gärna blir en dessertfavorit. Under det spröda marängtäcket gömmer sig den läckraste kräm med smak av fräsch lime.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör eller margarin
  • 3 msk vatten
  • Kräm
  • 3 - 4 limefrukter
  • 3 dl vatten
  • 1½ dl strösocker
  • 3/4 dl maizena
  • 3 äggulor
  • 1 msk smör eller margarin
  • Maräng
  • 3 äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • Instruktioner

    1. Börja med pajdegen: Sätt ugnen på 200 grader. Hacka samman mjöl och matfett till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen.
    2. Kavla eller tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Fäst en folieremsa runt kanten så att den inte glider ner under gräddningen.
    3. Förgrädda det tomma pajskalet ca 15 minuter på galler i nedre delen av ugnen. Låt skalet svalna, ta bort folien. Sänk ugnsvärmen till 150 grader.
    4. Gör krämen: Riv skalet och pressa saften ur limefrukterna. Blanda vatten, socker, maizena och limesaft i en kastrull.
    5. Koka upp blandningen under omrörning. Ta kastrullen från värmen. Rör ner äggulorna i krämen. Ställ tillbaka kastrullen på värmen.
    6. Låt krämen sjuda upp, men inte koka, annars kan den skära sig. Rör ner limeskal och matfett. Låt krämen kallna. Häll den sedan i pajskalet.
    7. Gör marängtäcket: Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda försiktigt ner sockret. Bred marängen över limekrämen.
    8. Grädda pajen mitt i ugnen tills marängen fått lite färg, ca 8 minuter. Servera pajen ljummen eller kall.
    9. Variera med passionsfrukt: Variera smaken genom att byta ut limefrukterna mot 2-3 passionsfrukter. Dela och gröp ur passionsfrukterna. Blanda ner fruktköttet i krämen på samma sätt som med limesaften.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben