Lime- & rabarbertarte

Serverar: 12 portioner

Syrlig paj med krämig marängsmet. Kan förberedas dagen innan.

Ingredienser

  • 250 g färsta rabarber
  • ½ dl strösocker
  • Pajskal
  • 300 g chocolate chip cookies
  • 120 g osaltat smör
  • Fyllning
  • 1 burk (á 400 g) kondenserad mjölk
  • 5 äggulor
  • 5 limefrukter, saft + skal, finrivet
  • Maräng
  • 5 äggvitor
  • 5 dl strösocker
  • Instruktioner

    1. Ansa, skölj och skiva rabarbern. Smält den med strösockret i en kastrull tills den böjrar bli mjuk och släpper vätska. Dra av kastrullen från värmen och lägg rabarberna i en finmaskig sil så att all vätska får rinna av. Ställ den åt sidan.
    2. Pajskal: Krossa kakorna med en brödkavel ellermixa dem i en matberedare. Smält smöret och rör ner kakkrosset. Tryck ut blandningen i en bakplåtspappersklädd form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda kakbotten i mitten av ugnen på 175 grader i 8-10 min. Låt svalna.
    3. Fyllning: Sänk ugnsvärmen till 150 grader. Rör äggulorna med den kondenserade mjölken, limesaft, den avrunna rabarbern och det finrivna skalet från limen. Häll smeten i formen. Grädda pajen i ytterligare ca 20 min. Låt kallna och stå i kyl i ett dygn.
    4. Maräng: Samma dag som pajen ska serveras, vispa äggvitorna med socker i vattenbad tills sockret smält och det börjar bli vitt. Ta av från värmen. Vispa äggvitesmeten med elvisp tills det börjar bildas toppar och ser ut som maräng. Lägg marängen på pajen och bränn av med en brännare eller i ugn. Låt svalna och servera kall.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben