Dessa himmelska bakelser är härligt sega och samtidigt knapriga. De söta och lite beska lingonen bryter fint mot den lena grädden. Marängsviss för vuxna!
Ingredienser
Maräng
4 äggvitor
1 nypa salt
3 dl råsocker
1 tsk vaniljsocker
Fyllning
3 dl vispgrädde
1 dl rårörda lingon
3 dl citron/mangosorbet eller vaniljglass
Garnering
Ev färska lingon
Instruktioner
- Sätt ugnen på 120 grader.
- Vispa äggvitor och salt till en fast smet med elvisp. Häll i råsocker och vaniljsocker, lite i taget, samtidigt som du vispar tills smeten är blank och fast.
- Lägg bakplåtspapper på en plåt. Fyll en sprits eller en plastpåse (med spetsiga hörn) med marängsmeten. Klipp ett hål i ena ändan på plastpåsen. Diametern på hålet ska vara 1-1 ½ cm.
- Spritsa ut smeten i en spiral. Börja i mitten och fortsätt utåt tills rundeln mäter 10 cm. Spritsa sedan ett extra lager runt ytterkanten så att en håla bildas i mitten.
- Sätt in plåten i ugnen och sänk genast värmen till 100 grader. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 1 timma. Stäng av värmen. Låt marängerna kallna i ugnen om du har möjlighet.
- Vispa grädden och blanda ner hälften av sylten. Rör bara runt med ett par tag så att grädden inte blir helt rosa.
- Skeda ner sorbet eller vaniljglass i hålet och skeda sedan på lingongrädde. Häll över ytterligare lite rårörda lingon och garnera eventuellt med färska lingon. Servera genast annars smälter glassen.
Liknande recept
Kommentarer (0)