Medelhavspaj

Serverar: 4-6 portioner

Jättegod paj med havregryn i pajdegen som gör den extra frasig. Perfekt som tillbehör på en buffé eller på kräftskivan eller om du har vegetariska vänner på besök.

Ingredienser

  • Pajdeg:

  • 1 dl havregryn 

  • 2 dl vetemjöl 

  • 125 g smör eller margarin, kylskåpskallt 

  • 2 msk kallt vatten
  • Fyllning: 

  • 250 g djupfryst bladspenat 

  • 1 liten purjolök 

  • Smör eller margarin 

  • 6-8 marinerade, soltorkade tomater 

  • 100 g fårost 

  • 1 knivsudd riven muskotnöt 

  • Några kvistar mejram (eller 1 tsk torkad )
  • Äggstanning:

  • 4 ägg

  • 3 dl mjölk 

  • 2- 3 krm salt

  • Peppar
  • Gratinering
  • ca 1 dl riven gratängost
  • Instruktioner

    1. Blanda havregryn och vetemjöl. Fördela matfettet i de torra ingredienserna. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt degen vila kallt en stund.
    2. Kavla eller tryck ut degen i en pajform 24-26 cm, gärna med löstagbar kant. Låt formen stå kallt ca 15 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
    3. Nagga och förgrädda pajskalet i 10-15 minuter.
    4. Tina spenaten. Skölj och strimla purjon. Fräs spenat och purjo i lite matfett tills det mesta av vätskan har försvunnit.
    5. Strimla tomaterna och tärna fårosten.
    6. Fördela allt i det förgräddade pajskalet. Riv över lite muskotnöt och krydda med mejram.
    7. Vispa ihop äggstanningen och slå den försiktigt i pajskalet. Strö över osten.
    8. Fortsätt att grädda pajen i nedre delen av ugnen, 30-40 minuter tills äggstanningen stelnat och fått fin färg. Servera pajen nygräddad.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben