Medelhavspaj

Serverar: 4-6 portioner

En god och enkel vegetarisk paj.

Ingredienser

  • Grov pajdeg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 2 krm salt
  • 150 g smör eller margarin
  • 2 msk vatten
  • Fyllning
  • 1 fänkål ca 75 gr eller 1 burk champinjoner
  • 1 ask cocktailtomater, gärna två färger
  • 8 soltorkade tomater
  • 1 paprika, valfri färg
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk smör (till stekning)
  • Äggstanning
  • 3 ägg
  • 2 dl gräddfil
  • 2 dl lagrad riven ost
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 1-2 droppar tabasco
  • Instruktioner

    1. Pajdeg: Blanda mjöl och matfett i en skål, gärna i matberedare. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta samman till en rund degboll. Svep in i plastfilm och låt degen vila svalt i ca 30 minuter.
    2. Kavla eller tryck ut degen i en smord form, ca 25 cm i diameter. Nagga skalet med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 225 grader i ca 10 minuter. Tips: gör i ordning pajdegen direkt i pajformen och låt stå i kylen 30 minuter eller låt stå i frysen ett par dagar i förväg!
    3. Skölj, ansa och strimla fänkålen (alt klipp champin- jonerna i mindre bitar). Halvera eller kvarta tomaterna och hacka de soltorkade tomaterna i mindre bitar.
    4. Skölj, kärna ur och strimla paprikan. Hacka vitlöken. Smält matfettet och fräs fänkål (eller champinjoner) paprika och vitlök mjukt och blanda med cocktailtomater och soltorkade tomater. Fördela fyllningen i det förgräddade pajskalet.
    5. Vispa samman äggstanningen och häll över fyllningen.
    6. Gratinera mitt i ugnen ca 30 minuter tills äggstanningen stelnat och fått fin färg.
    7. Servera med en fräsch grönsallad!
    8. Smaklig måltid!

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    vidarsson 10 april 2009

    Mkt uppskattad på buffébordet. Härligt med lite grövre deg. Rätt enkel att göra också, och lätt att piffa till uteseendemässigt med lite paprika

    Jullan1996 17 april 2011

    Ser jättegott ut! Älskar medelhavsmat så den kommer tillagas inom kort :)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben