Nötpaj med cognacsfikon

Serverar: 12-14 portioner

Spritiga fikon och nötter är en mycket god kombination, inte minst med en klick lättvispad grädde till.

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • ½ dl socker
  • 1 äggula
  • Fyllning
  • 350 g blandade nötter, t ex hasselnötter, valnötter och mandel, ca 6 dl
  • 2 dl socker
  • 1 dl grovhackad mörk choklad
  • 2 dl äggvita, ca 6 st
  • 5 färska fikon
  • 3 msk cognac
  • Servering
  • Lättvispad grädde
  • Instruktioner

    1. Hacka snabbt samman alla ingredienser till pajdegen. Tryck ut degen jämnt i en rund bakform, gärna med löstagbar kant, som mäter 24 cm i diameter. Låt formen stå i kylen i ca 30 minuter.
    2. Sätt ugnen på 200 grader.
    3. Mal hälften av nötterna och finhacka resten. Blanda nötterna med socker och hackad choklad. Tillsätt äggvitorna och rör samman till en slät smet. Bred ut smeten jämnt i den kalla pajbottnen.
    4. Ta bort skaftet från fikonen och skär dem i halvor. Tryck ner dem i smeten med snittytan upp. Droppa cognac över fikonen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.
    5. Servera gärna pajen med lättvispad grädde.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben