Paellan har spanskt ursprung och rätten bygger på ris, som ofta är kryddat med saffran. Både kyckling och skaldjur ingår oftast i en paella, men den kan också innehålla fläskkött eller någon kryddstark korv. Paprikan är självskriven i en paella och gärna någon mer grönsak. Paellan ska vara en brokig rätt och en rätt med glöd i smaksättningen.
Ingredienser
1 pkt djupfrysta och tinade kycklingben eller -lår, ca 300 g
2 msk smör eller margarin
2 msk hackad gul lök
1 vitlöksklyfta
4 dl buljong
2 dl långkornigt ris
1 g saffran
1 röd paprika
1 pkt djupfrysta ärter, ca 125 g
200 g rensade räkor
1 burk musslor i vatten, ca 200 g
½ dl vitt vin
Salt
Peppar
Timjan
Instruktioner
- Smält matfettet i en gryta och bryn kycklingdelarna tillsammans med hackad lök och vitlök.
- Späd med lite av buljongen och låt kycklingen steka efter på svag värme och under lock ca 15 minuter.
- Häll i riset och tillsätt också stött saffran samt resten av buljongen. Koka vidare ca 10 minuter.
- Tillsätt strimlad paprika, ärter, räkor och musslor och låt grytan stå kvar på värmen tills riset är helt färdigkokt.
- Smaka av med vitt vin och krydda också ganska kraftigt. Blanda försiktigt med luftiga tag med en gaffel och lägg upp paellan på ett varmt fat till serveringen.
Liknande recept
Kommentarer (4)
Jättegott
Har lagat det här flera gånger. Jättegott! Perfekt som lördagsmat med ett glas gott vitt till =)
Har lagat det här flera gånger. Jättegott! Perfekt som lördagsmat med ett glas gott vitt till =)
Har testat detta receptet 2 gånger i Thailand och mina matgäster gillar också rätten. Jag kryddade lite extra med paprikapulver.