Pepparkaksbulle med lingon

Ett Oscar Målvik recept som med några kryddbyten passar året om, byt bara kryddorna mot exempelvis pistage eller slopa kryddorna helt i fyllningen.

Ingredienser

  • Degen
  • 150 gram mjukt smör
  • 5 dl mjölk
  • ca 5 gram grovmalen kardemumma
  • 50 gram färsk jäst
  • 50 gram (knappt 1 dl) mörkt muskovadosocker
  • 1 ägg
  • ca 850 gram (14 dl) vetemjöl
  • Salt någon nypa
  • Fyllning
  • 250 gram mandelmassa
  • 150 grammjukt smör
  • 1 påse snabbvaniljpulver, 45 gram
  • 2 tsk mald nejlika
  • 2 tsk kardemumma
  • 2 tsk mald ingefära
  • 4 tsk kanel
  • Ev. någon matsked vatten
  • Frysta lingon (att blanda i fyllningen eller toppa med)
  • Instruktioner

    1. Degen: Blanda ihop alla ingredienser tll degen och knåda länge och väl. Låt jäsa ca 30 minuter i rumstemperatur eller låt ligga någon timme i kylen. Kyld deg blir lite lättare att arbeta med.
    2. Fyllningen: Rör riven mandelmassa med smöret, vaniljkrämspulvret, kryddorna och eventuellt vattnet till en jämn massa.
    3. Baka ut bullarna på valfritt sätt som t.ex. som knutor och snurror och fyll dem med fyllningen.
    4. De frysta lingonen kan blandas med fyllningen eller användas till att toppa bullarna med efter jäsning och pensling.
    5. Låt bullarna jäsa 20-30 minuter under duk.
    6. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen (250 grader) 8-10 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben