Pepparkakscheescake med lingon
Serverar: 10-12 portioner
Underbart syrlig och god, fick detta recept av en god vän och den kommer att göras många gånger!
Ingredienser
Botten
200 g pepparkakor
75 g smör
Fyllning
2 stora ägg
1 dl socker
200 g philiadelphiaost
2 dl grädde
Gele
2 gelantinblad
2dl vatten
2+1 dl frysta lingon
1 dl socker
Instruktioner
- Botten:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smula pepparkakorna, smält smöret och häll över pepparkakorna, blanda.
Tryck ut smulorna i en 24 cm form med löstagbar kant. Grädda 12 minuter. Låt svalna något.
- Fyllning:
Vispa ägg och socker poröst, vispa ner osten och grädden och vispa till en jämn smet.
Häll detta över pepparkakan och grädda på andra falsen nedifrån i ca 35 minuter till fyllningen stannat.
Låt svalna och ställ in i kylen.
- Gelen:
Lägg gelantinbladen i kallt vatten.
Koka upp vatten och 2 dl lingon, koka till bären färgat vattnet rött, tillsätt socker och koka ytterligare någon minut.
Sila saften, tillsätt de utkramade gelantinbladen i den varma saften, låt de smälta under omrörning låt detta sedan svalna till konsistensen liknar en ovispad äggvita.
Blanda i resten av lingonen.
Skeda blandningen över tårtan.
Ställ in i kylen och låt gelen stelna i någon timme.
- Ät och njut!
Liknande recept
Kommentarer (0)