Peranakansk Fiskkaka

Serverar: 4 portioner

Tid: 45 minuter

Ett recept från Niklas mat.

Ingredienser

  • 5 cm (ca 2 st) färsk gurkmeja
  • 5 cm (ca 1 st) färsk ingefära
  • 5 cm (ca 1 st) färsk galangarot (alternativt dubbla ingefäran)
  • 2 citrongräs
  • 6 schalottenlökar
  • 1 ½ msk hela korianderfrön
  • 100 g cashewnötter
  • Matolja (inte olivolja, då blir det beskt)
  • 400 gram makrill, kolja eller annan vit fisk
  • 1 burk kokosmjölk (ca 400 ml)
  • 2 ägg
  • 1 lime
  • 1 nypa rostade sesamfrön
  • Kokt vitt ris till servering
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Skrapa bort skinnet från gurkmejan med en sked. Använd gärna gummi- eller plasthandskar då gurkmejan lätt färgar av sig.
    3. Kör gurkmeja, schalottenlök, hackat citrongräs, koriander, cashewnötter, skalad och hackad galanga och ingefära i matberedare. Tillsätt matolja under tiden om det verkar torrt. Mixa till en pasta.
    4. Slå upp röran i en stekpanna tillsammans med matolja. Rör om. Låt stå på spisen medan du förbereder fisken.
    5. Filéa och hacka fisken i bitar om cirka 3x3 centimeter.
    6. Öppna en burk kokosmjölk och slå av den tunnare vätskan överst så att det bara är den krämiga "grädden" kvar. Häll kokosmjölken i en skål. Blanda ner fisken. Rör ner den värmda röran och två ägg.
    7. Lägg över blandningen i en ugnsfast form och täck med aluminiumfolie. Ställ in i ugnen i 30 minuter.
    8. Ta formen ur ugnen och servera med vitt kokt ris och skivad lime. Toppa med rostade sesamfrön.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben