Porterkokt rostbiff med madeira

Serverar: 8-10 portioner

För att få riktigt mustig smak på köttet passar gammal hederlig porter mycket fint. Därtill några klassiska kryddor som enbär, timjan och vitlök.

Ingredienser

  • 1 flaska porter , 33 cl
  • 1 dl soya
  • 2 dl halvsöt madeira eller portvin
  • 1 stor gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk timjan
  • 6 enbär
  • 6 svartpepparkorn
  • 2 köttbuljongtärningar
  • 1,4 kg rostbiff eller benfri fransyska
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl tjock grädde
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Häll porter, soya och madeira i en stor gryta. Skala löken och skär den i klyftor. Skala vitlöken och skär den i små bitar. Lägg ner lök, vitlök, kryddor och buljongtärningar i grytan och koka upp.
    2. Lägg ner köttet och sjud under lock ca 45 minuter. Vänd köttet och stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i köttet. Sjud ytterligare 45 minuter eller tills termometern visar 70 grader.
    3. Ta grytan från värmen och låt steken vila i spadet i ca 15 minuter.
    4. Ta upp köttet och sila 7-8 dl av spadet över i en kastrull. Vispa ihop mjöl och grädde. Häll redningen i spadet under vispning. Låt såsen koka 3-5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
    5. Skär köttet i tunna skivor. Lägg upp det på ett serveringsfat, gärna varmt. Servera såsen vid sidan om.
    6. Servera med kokt eller pressad potatis, små helstekta lökar och en grönsallad.

    Liknande recept

    4.2
    2 h 45 min
    8
    5

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben