Rödkål

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme 10 minuter

Min mormor från Skåne och min mamma från Blekinge, hade alltid rödkål och brunkål på julbordet när vi växte upp. Nu bjuder min brorson mig på det på julafton. Rödkål är klassisk julmat för mig...

Ingredienser

  • 3/4 - 1 kg rödkål
  • 1 gul lök
  • 2 msk margarin , smör eller olja
  • 2 äpplen
  • ( 1 dl russin)
  • 5 kryddnejlikor
  • 3 kryddpepparkorn
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk socker
  • 1 msk vinättika eller citron eller vinbärssaft
  • Instruktioner

    Skölj kålen. Skär den i strimlor. Skala och skär löken i mindre bitar. Fräs fettet i en gryta. Lägg i grytan kål, lök och äpplen skurna i klyftor med skal och kärnor, nejlikor, kryddpeppar och eventuellt också russinen. Låt alltsammans steka saktaq under lock omkring 1 timme. Rör då och då i kålen. Smaksätt med salt, socker och vinättika eller citronsaft. Vinbärssaft kan ersätta socker, vinättika och citron. Servera rödkål till fläskstek, revbensspjäll, gås, fårfiol m.m Servera på julbordet.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    cece1 23 december 2010

    Mycket bra recept!!Supergott!!

    gunillabeard 10 januari 2012

    Den bästa rödkål jag lagat! Jag fick komplimanger vid julbordet. Tack för receptet. Jag använde honung istället för socker och fördubblade kryddorna.

    Relaterade Artiklar

    Fira Fars dag med en Gåsmiddag
    I år sammanfaller nästan Fars dag med firandet av Mårten Gås den 10...

    Gåskunskap!
    Vår skånska ?nationalfågel? gåsen är dags att tillaga. Den hektiska...

    Julmat i världen
    Nu är det snart dags för jul och det kan väl vara extra skoj att få re...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben