Rödvinsgryta med kompott

Serverar: 4 portioner

Tid: 3 timmar

Underbart gott! Både till vardags och fest.

Ingredienser

  • 1 kg oxhögrev
  • 2 morötter
  • 0,5 rotselleri
  • 8 schalottenlökar eller små rödlökar
  • 1 hel vitlök
  • 1 flaska rödvin
  • 2 lagerblad
  • 2 msk socker
  • 1 buljongtärning
  • 1 kvist rosmarin
  • 2-3 msk maizena till redning
  • Kompott
  • 2 palsternackor
  • 1 kg potatis
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk crème fraîche
  • 1-2 msk smör
  • 1-1,5 dl mjölk
  • Salt
  • Peppar
  • Socker
  • Syltning
  • 1 gurka
  • 2 små rödlökar
  • 1 liten bit pepparrot, skalad
  • 1 knippa persilja
  • 1,5 dl vatten
  • 1 dl socker
  • 0,5 dl ättika (12%)
  • Instruktioner

    1. Grytan: Skär köttet i 5x5 cm bitar. Skala morötterna, lökarna och sellerin, halvera vitlöken. Sätt på en rymlig gryta på spisen. Smält sockret till en ljus karamell, häll på vinet, buljongtärningen, grönsakerna och lagerbladen.
    2. Bryn grytbitarna i ett stekjärn, salta och peppra. Koka ur stekjärnet med lite vatten mellan varje stekning. Lägg ner de färdigbrynta köttbitarna i grytan. Fyll på med vatten så att det täcker köttet. Låt detta stå och småkoka i ca 2 timmar. Skumma då och då.
    3. Det bästa är om man hinner göra grytan dagen innan och förvara den kallt. Då får man ut maximal smak. När köttet är färdigt lyftes köttet och grönsakerna upp ur grytan.
    4. Låt fonden koka ner till hälften återstår. Smaksätt med salt, peppar och ev lite mer socker. Red av med Maizena utrört i lite kallt vatten.
    5. Vispa ner lite i taget tills såsen är så tjock som du vill ha den. Skär ner grönsakerna i grova bitar. Lägg ner grönsakerna och köttet i grytan. Servera.
    6. Kompotten: Skala potatisen och palsternackan, skär ned i mindre bitar. Lägg i en kastrull fyll på med vatten, salta. Koka tills potatisen och palsternackan är mjuka. Stöt med en visp eller potatisstöt. Blanda i smöret, crème fraichen och mjölken. Riv vitlöken på rivjärn och blanda med. Smaksätt med salt, peppar och socker.
    7. Syltning: Koka upp vatten, ättika, socker med den skalade pepparroten. Skala och skär rödlöken i klyftor. Lägg i löken i syltlagen, ställ åt sidan. Låt svalna.
    8. Hyvla gurkan tunt, grovhacka persiljan. Lägg ner i syltlagen. Blanda. Även detta behöver tid, gärna dagen innan eller minst 2 timmar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben