Saffransrulltårta med lingon

Rulltårta är en klassisk favorit. Här har vi spetsat till den något med saffran i botten och en fyllning av lingon och smörkräm. Kakan passar utmärkt till adventsfikat! Receptet kommer från boken Sockerkakor.

Ingredienser

  • Tårtbotten
  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl (120 g) vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 g (2 kuvert) saffran, finmalen
  • ½ dl vispgrädde
  • Smörkräm
  • 200 g rumsvarmt osaltat smör
  • ½ dl florsocker
  • ½ tsk vaniljsocker
  • Fyllning
  • 2 ½ dl lingonsylt eller rårörda lingon
  • 1 ½ dl strösocker till garnering
  • Instruktioner

    1. Botten: Vispa ägg och socker vitt och fluffigt med elvisp. Sikta de torra ingredienserna genom en finmaskig sikt. Rör försiktigt ner dem i äggvispet. Tillsätt grädden och rör om.
    2. Klä en plåt med bakplåtspapper och bred ut smeten på det. Grädda i mitten av ugnen i 240 grader cirka 5 minuter.
    3. Strö på sockret till garneringen. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå bottnen och vänd den uppochner. Låt svalna något. Dra försiktigt bort papperet.
    4. Kräm: Vispa samman smöret och båda sockersorterna till en luftig kräm. Bred ut lingonsylten så den täcker hela bottnen. Bred därefter på smörkrämen.
    5. Vik in 1 centimeter från långsidan och rulla ihop så hårt du kan.
    6. Förvara kakan i frysen och ta fram för upptining cirka 2 timmar före servering.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben