Sjötunga i vitvinssås

Serverar: 4 portioner

Filets de sole au vin blanc är en lyxig fiskrätt som de flesta brukar njuta av. Vinet i såsen förhöjer smaken på fisken och ett gott vin att dricka till fulländar måltiden.

Ingredienser

  • 8 färska champinjoner
  • 8 sjötungafiléer
  • Salt
  • 1 msk smör eller margarin
  • 1 msk finhackad gul lök
  • 1 - 1,5 dl torrt vitt vin
  • 3 dl fiskbuljong
  • 2 dl vispgrädde
  • 100 g smör
  • Saften av en halv citron
  • Salt
  • peppar
  • Dill till garnering
  • Instruktioner

    1. Skölj och rensa champinjonerna och hacka dem fint.
    2. Platta ut fiskfiléerna och salta lätt. Lägg de finhackade champinjonerna på filéerna.
    3. Fräs löken i en låg vid kastrull i matfettet utan att den får färg.
    4. Lägg filéerna bredvid varandra i kastrullen och fyll på med vinet och fiskbuljongen. Koka upp och låt sjuda under lock i 5 minuter.
    5. Ta upp fisken med hålslev, lägg den på serveringsfat och håll den varm.
    6. Sila över spadet i en kastrull, späd med grädden och koka ihop tills hälften återstår. Vispa ner smöret klickvis och smaka av med citronsaft, salt och peppar.
    7. Häll såsen över fisken och garnera med dill.
    8. Servera med pressad potatis eller ris och ett torrt vitt vin.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    svengelsk 6 mars 2009

    Mycket gott. Ingredienser som fanns hemma, när jag fått tag på sjötunga på extrapris.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben