Skånska fläderbullar

Serverar: 24 portioner

Den aromrika fläderblomman ger en god saft som kan användas till annat än att bara dricka. Prova dessa bullar med saft i både degen och den läckra glasyren.

Ingredienser

  • 1 pkt jäst
  • 150 g smör
  • 2½ dl outspädd flädersaft
  • 2½ dl vatten
  • ½ dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • 13-14 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 150 g mandelmassa
  • 50 g rumstempererat smör
  • Glasyr
  • 2 dl florsocker
  • 1-2 msk koncentrerad flädersaft
  • 2-3 droppar grön hushållsfärg
  • Pensling
  • 1 ägg
  • Instruktioner

    1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull eller i mikron. Tillsätt flädersaft och vatten. Värm allt till fingervärme, 37 grader.
    2. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen.
    3. Arbeta degen smidig, tills den släpper bunkens kant. Låt degen jäsa cirka 50 minuter.
    4. Gör fyllningen. Riv mandelmassan fint. Blanda sedan mandelmasserivet med smöret.
    5. Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Knåda degen smidig med resten av mjölet. Dela degen i 24 bitar. Forma varje degbit till en rund, slät bulle. Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar.
    6. Tryck med ett mjölat finger en grop i varje bulle. Fyll hålen med mandelmassefyllningen. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
    7. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen cirka 10 minuter.
    8. Rör samman florsocker och flädersaft. Färga glasyren grön och ringla den över bullarna.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben