Den aromrika fläderblomman ger en god saft som kan användas till annat än att bara dricka. Prova dessa bullar med saft i både degen och den läckra glasyren.
Ingredienser
1 pkt jäst
150 g smör
2½ dl outspädd flädersaft
2½ dl vatten
½ dl strösocker
½ tsk salt
13-14 dl vetemjöl
Fyllning
150 g mandelmassa
50 g rumstempererat smör
Glasyr
2 dl florsocker
1-2 msk koncentrerad flädersaft
2-3 droppar grön hushållsfärg
Pensling
1 ägg
Instruktioner
- Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull eller i mikron. Tillsätt flädersaft och vatten. Värm allt till fingervärme, 37 grader.
- Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen.
- Arbeta degen smidig, tills den släpper bunkens kant. Låt degen jäsa cirka 50 minuter.
- Gör fyllningen. Riv mandelmassan fint. Blanda sedan mandelmasserivet med smöret.
- Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Knåda degen smidig med resten av mjölet. Dela degen i 24 bitar. Forma varje degbit till en rund, slät bulle. Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar.
- Tryck med ett mjölat finger en grop i varje bulle. Fyll hålen med mandelmassefyllningen. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen cirka 10 minuter.
- Rör samman florsocker och flädersaft. Färga glasyren grön och ringla den över bullarna.
Liknande recept
Kommentarer (0)