Smördegsinbakad guinnesgryta

Serverar: 4 portioner

Under ett frasigt lock gömmer sig en ljuvligt god gryta. Gör grytan dagen innan den ska bakas i ugnen så har du middagen klar på ett kick innan gästerna kommer.

Ingredienser

  • 1 msk olja
  • 500 g tärnat nötkött, ex högrev
  • 2 morötter
  • 150 g champinjoner
  • 2 selleristjälkar
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 50 cl Guinnes eller annan öl, tex Stout
  • 2 dl vatten
  • 2 köttbuljongtärningar
  • 1 msk finhackad färsk timjan
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • Redning
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 msk vatten
  • Smördegslock
  • 3-4 smördegsplattor
  • 1 ägg
  • Instruktioner

    1. Skala och tärna morötterna. Skala och klyfta den gula löken. Hacka vitlöksklyftorna. Strimla sellerin. Ansa och skär champinjonerna i kvartar.
    2. Hetta upp en gryta med olja i och bryn köttet runtom. Lägg ner alla grönsaker och låt steka med i ca 2 minuter. Slå på öl och vatten. Lägg i buljongtärningar, finhackad timjan, salt och peppar.
    3. Låt koka 1½ timme med tättslutande lock. Blanda ihop mjöl och vatten till en redning och red av grytan under omrörning. Låt sjuda 5 minuter.
    4. Sätt ugnen på 200 grader.
    5. Kavla ut smördegen något tunnare. Fördela grytan i 4 portionsformar som tål ugn. Täck formarna med degen så att ca 1 cm sticker utanför kanterna. Pensla med lättvispat ägg och grädda i ugnen ca 20 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben