Spenatsufflé med Västerbottenost

Serverar: 8 portioner

Tid: 45 minuter

Som alltid med sufflé, ska de ätas omgående efter dom har kommit ur ugnen.

Ingredienser

  • Mjukt smör, att smörja formarna med
  • 500 g babyspenat
  • 1 schalottenlök
  • 1 - 1 1/2 vitlök
  • 40 g vetemjöl
  • 2 1/2 dl mellanmjölk
  • 200 g Västerbottenost eller getost
  • 2 msk parmesanost (Parmesanen behövs inte om du använder västerbottenost)
  • 4 stora ägg
  • Cayennepeppar
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Värm ugnen till 215 grader (varmluft 200 grader). Smörj åtta suffléformar med mjukt smör. Ställ dem i frysen och upprepa smörjningen. Sätt en kastrull på medelhög värme. Häll på lite vatten och i med spenaten. Krydda med salt och peppar. Låt gå under omrörning tills spenaten blivit mjuk. Häll av i sil och låt svalna. Kram vattnet ur spenaten och hacka fint. Hetta upp en kastrull med smör och häll i schalottenlök och vitlök. Låt löken svettas tills den är blank. Strö över vetemjöl och lite cayenne. Tillsätt mjölken stötvis så att det inte klumpar sig. Låt sjuda ytterligare några minuter. Låt svalna Riv Västerbottenost och häll i tillsammans med lökblandningen. Rör ner den hackade spenaten och äggulorna. Ställ åt sidan. Koka upp vatten i en kastrull till vattenbadet.
    2. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd sedan försiktigt ner i spenatblandningen. Häll i smeten i de smorda formarna. Häll i vattnet i en ugnsform och sedan ställ suffléformarna i formen. Låt under spänd väntan formarna stå i ugnen ca 13-15 minuter. Öppna inte luckan till ugnen. När suffléerna rest sig och börjar få fin färg brukar de vara klara. Tänk på att varje ugn är sitt eget väsen. Så chansa inte inför en viktig middag utan pröva gärna en gång eller två innan.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben