Surdegslimpa med pomerans, kummin och anis

Serverar: 1 portioner

Tid: 2 timmar

Ett riktigt grovt surdegsbröd med hård och knaprig skorpa som kom till på påskaftonseftermiddagen.

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 1 dl vetesurdeg
  • 1 dl rågsurdeg
  • 1 ½ dl mörkt öl
  • 1 dl lättmjölk
  • 2 tsk flingsalt
  • 1 tsk farinsocker
  • 1 msk mald pomerans
  • 1 tsk finstött anis
  • 1 tsk finstött kummin
  • 1 ½ dl grovt rågmjöl
  • 1 ½ dl fullkornsmjöl
  • 4-5 dl vetemjöl special
  • Öl till att pensla brödet med
  • Instruktioner

    1. Smula ner jästen i en bunke eller assistent, häll i öl och lättmjölk samt surdegarna, blanda tills att jästen smält. Tillsätt kryddorna, salt och farinsocker.
    2. Blanda i rågmjölet och fullkornsmjölet, bearbeta detta väl, tillsätt det mesta av vetemjölet, kör i maskin ca 15 minuter tills degen är slät och inte kladdar längre.
    3. Täck över degen med en fuktig handduk men den skall inte komma i kontakt med degen, låt jäsa 1 timma på varm och dragfri plats.
    4. Sätt ugnen på 225°.
    5. Ta upp degen på mjölat bakbord. Den skall ha jäst till minst dubbel storlek. Arbeta den försiktigt till en rund limpa. Lägg den försiktigt på en bakplåtspappersklädd plåt. Täck med torr bakduk och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
    6. Pensla limpan med öl och baka det i mitten av ugnen ca 40-45 minuter eller till en innertemperatur på 95°.
    7. Låt brödet kallna på galler, täck över med bakduk om du inte vill ha så knaprig skorpa.

    Liknande recept

    Kommentarer (3)

    mep 21 april 2009

    glömde att betygsätta det goda surdegsbrödet, bättre sent än aldrig

    Lennart_58 9 augusti 2009

    Surdegsbröd kan aldrig vara fel. 5P. Lennart.

    jermer 5 juli 2011

    Jätte gott surdegsbröd!!!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben