Sydfransk fisk- och skaldjurssoppa

Serverar: 10 portioner

Ännu inte provat men det verkar sååå gott!

Ingredienser

  • 6 hg skinn- och benfri gös-, sik- eller torskfilé
  • 6 hg skinn- och benfri laxfilé
  • 7 hg oskalade räkor
  • (Ev. även 10-12 råa tigerräkor eller råa skalade scampi)
  • 1/2 - 1 purjolök
  • 1 stor gul lök
  • 1 stånd fänkål
  • 1/2 stånd stjälkselleri
  • 5 medelstora potatisar
  • 1/2 dl olivolja
  • 2 tsk timjan
  • 1 tsk finstött rosmarin
  • 3/4 dl tomatpuré
  • 35 cl torrt vitt vin
  • 2 1/2 liter kraftig fiskbuljong (6 fiskbuljongtärningar + 2 1/2 liter vatten)
  • 4 stora fasta tomater
  • 2-3 krm cayennepeppar
  • Ca 1/2 msk salt
  • Saffranscrème fraiche
  • 5 dl crème fraiche
  • 2 1/2 paket saffran (à 0,5 g)
  • 2-3 pressade vitlöksklyftor
  • Salt
  • Örtparmesan
  • Ca 1/2 liter grovriven parmesanost
  • 1 kruka basilika, färska, grovhackade blad
  • Tillbehör
  • Baguette i tunna rostade skivor
  • Instruktioner

    1. Börja med att blanda samtliga ingredienser till saffranscrème fraiche, täck över den och låt den mogna i kylen i väntan på serveringen (minst ett par timmar).
    2. Skär fiskfiléerna i kuber samt skala räkor och ev. tigerräkor. Skär purjolöken och löken i tunna skivor och fänkålen och sellerin i små bitar. Skala och skär potatisen i grova strimlor.
    3. Fräs purjolök och lök lätt i oljan tillsammans med timjan och rosmarin. Tillsätt fänkål, selleri och tomatpuré och fräs ytterligare någon minut. Tillsätt potatisen samt späd med vinet och fiskbuljongen, koka upp och låt allt koka sakta ca 15 minuter.
    4. Kryssa skalet på tomaterna och doppa dem ett par sekunder i kokande vatten. Skala, klyfta och kärna ur tomaterna samt skär tomatköttet i strimlor. Blanda tomatköttet i den puttrande soppan.
    5. Skär baguetten i skivor och rosta dem lätt i ugnen. Blanda parmesanost och basilika. Hit går att förbereda några timmar före serveringen!
    6. I samband med serveringen kokas soppan upp och fisken läggs i och får sjuda 2-3 minuter. Lägg i skaldjuren och smaka av soppan med salt och försiktigt med cayennepeppar.
    7. Servera soppan omgående och låt var och en smaksätta sin portion med ost och saffranscrème fraiche.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben