Traditionell Dansk Julkaka

Serverar: 1 portioner

Tid: 1 timme 18 minuter

Den här kakan fick jag av en dask vän till mamma. Det var bara det att receptet var på danska, tur att jag är norsk i botten, men så här har jag gjort kakan i alla fall.

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 1 3/4 dl mjölk
  • 75 g socker
  • 2 ägg
  • 100 g mjukt smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk kardemumma
  • 75 g russin
  • 75 g sukat
  • 75 g apsikat (syltat sitrusskal)
  • ev. 50 g cocktailbär(har inte jag i då de inte är så förtjusta i det hemma)grovhackat
  • ägg till pensling
  • Instruktioner

    1. Mjölken skall vara ljummen, rör i jästen.Tillsätt socker, ägg och smör. Ta lite mjöl och blanda med frukten. Tillsätt resten av mjölet och kardemumman i jästblandning och blanda till slut i frukten. Låt jäsa övertäckt i ca 20min. Knåda sedan degen och ha den i en form 22cm i diameter, den skall vara smord med smör, låt den efterhäva i formen en liten stund.Stek kakan på 200 grader i nedre del av ugnen i ca 25 min.
    2. I Danmark serverar man visst smör till, men jag serverar inget till eller också lite glass.

    Liknande recept

    4.7
    2 h 30 min
    6
    5

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben