Traditionell Dansk Julkaka
Den här kakan fick jag av en dask vän till mamma. Det var bara det att receptet var på danska, tur att jag är norsk i botten, men så här har jag gjort kakan i alla fall.
Ingredienser
25 g jäst
1 3/4 dl mjölk
75 g socker
2 ägg
100 g mjukt smör
4 dl vetemjöl
1 tsk kardemumma
75 g russin
75 g sukat
75 g apsikat (syltat sitrusskal)
ev. 50 g cocktailbär(har inte jag i då de inte är så förtjusta i det hemma)grovhackat
ägg till pensling
Instruktioner
- Mjölken skall vara ljummen, rör i jästen.Tillsätt socker, ägg och smör. Ta lite mjöl och blanda med frukten. Tillsätt resten av mjölet och kardemumman i jästblandning och blanda till slut i frukten. Låt jäsa övertäckt i ca 20min. Knåda sedan degen och ha den i en form 22cm i diameter, den skall vara smord med smör, låt den efterhäva i formen en liten stund.Stek kakan på 200 grader i nedre del av ugnen i ca 25 min.
- I Danmark serverar man visst smör till, men jag serverar inget till eller också lite glass.
Liknande recept
Kommentarer (0)