Viltstek med messmörssås och lingon

Serverar: 4-6 portioner

Har ännu inte lagat detta recept. Men det lär nog inte dröja så länge!

Ingredienser

  • 1 kg rådjurstek- eller hjortstek
  • 10 enbär
  • 2 lagerblad
  • 2 tsk torkad timjan
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk mald svartpeppar
  • 500 g morötter
  • 2 gula lökar
  • Smör till stekning
  • Sås
  • 5 dl vatten
  • 3 msk koncentrerad viltfond från flaska
  • 1 tsk torkad timjan
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • 2 msk messmör
  • 1 msk Madeira eller annat dessertvin
  • 2-3 msk Maizenaredning för ljusa såser
  • 2 msk frysta lingon
  • Salt
  • Svartpeppar, nymalen
  • Till servering
  • Kokt mandelpotatis, gelé och kokta gröna bönor
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader. Smula enbär och lagerblad tillsammans med timjan, salt och peppar och klappa in steken med det. Skala morötter och lök och skär i grova bitar. Hetta upp smöret och bryn köttet runt om några minuter tills det fått fin färg. Stek morötterna och löken lätt och salta och peppra. Stick en tjock stektermometer i den tjockaste delen av köttet. Lägg steken i en ugnsfast form och lägg morötter och lök runt om. Stek tills termometern visar 70 grader, då är köttet fortfarande rosa inuti. Låt det vila innan du skär upp det.
    2. Koka upp vatten, fond och timjan. Låt det reducera utan lock tills hälften återstår. Späd med grädden och låt det koka samman i ca 5 minuter. Tillsätt messmör och Madeira och blanda väl. Red av med Maizenaredning till önskad konsistens. Strö i lingon och smaka av med salt och peppar. Skär upp köttet i tunna skivor och salta och peppra mellan skivorna.
    3. Servera med morötter och och lök, kokt mandelpotatis och gröna bönor.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Mimmen 5 augusti 2011

    Såsen blir jättegod! Verkligen pricken över i. Jag tog sherry och lingonsylt i, för jag hade inte Madeira och lingon hemma. Det blev kanongott :)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben