Vill gärna ha tips om mat som kan serveras kall, kokar gärna potatis, ris eller pasta till. Jag är less på skinka, rostbiff och grillad kyckling. Sallad förekommer också ofta och är gott, men inte för ofta. Visst kan ni där ute hjälpa mig med lite tips till varma lata dagar i sommar. {fingers-crossed}
Detta brukar jag göra på sommaren, såg att det fanns här på Matklubben redan.
Lenkan16 maj 2010
Salami och prosciutto är väldigt gott med ruccola, tomat och mozzarella.
Helstekt fläskfilé i skivor
Skinkstek med senapstäcke
FruAst16 maj 2010
Variera salladen med t.ex. en bas på matvete eller bulgur och goda grönsaker. Man behöver inte just ha grönsallad i mängd. En god dressing och lite fetaost, oliver mm i.
The_mama97mia16 maj 2010
Matjessill, gräddfil, gräslök...
Ibland har jag tur o får tag på rökt fläskfilé, Netto brukar ha ibland till fint pris. Jättegott att skiva tunt.
Rökt eller gravad lax, god sås till ...
mattjejen16 maj 2010
Varför inte rökt makrill lr varmrökt lax... du kan oxå köpa en hel lr halv lax, lägg skinnsidan på en saltbädd(inte för mkt salt bara) å krydda köttsidan med citronpeppar å dill lr andra kryddor du tycker om å ugnsbaka den... God varm som kall... Servera med potatis, sallad å goda kalla såser.
Sen fläskfilé å kyckling som steks klara å sen läggs i marinad e ju toppengott! Några tips kommer här men det finns fler recept på MK.
Köp förkryddat kött och grilla, låt svalna och tärna ganska smått. Gör sig väldigt bra i sallader.
Enklast är att köpa en extra flinta stek och lägga på när maten man skall äta är klar.
Marre7317 maj 2010
Sallader i alla dess former med tex kyckling,räkor eller tonfisk. Går ju att variera hur som helst, finns hur mkt goda grönsaker som helst att blanda med{eat}Till badstranden brukar barnen och jag ha med pastasallad blandat med kassler, rökt skinka el grillad kycklingoch blanda i en påse frysta men upptinade salladsgrönsaker.Mums!
idea_17 maj 2010
När jag var barn brukade mamma göra två rätter som var sommar för oss, det ena var ett morsdagsrecept från hennes egen barndom (lite tjockare skivor av kokt skinka, rullade runt en röra av ärtor och morotstärningar på burk, gurkbitar och precis så mycket majonäs som behövs för att få det att gå ihop. Servera med kokt potatis, salladsblad och tomatklyftor). Det andra var nått hon kallade för tonfisksallad. Kokt, kallt ris blandad med burktonfisk, i vatten. Vattnet från tonfisken silades av i en flaska, blandades med olja och vinäger till en vinägrett. kryddades med dragon, salt och peppar. Ris/tonfiskblandningen serverades med vinägretten och halverade hårdkokta ägg. Mycket gott en varm dag. :) om du vill ha receptet på "tonfisksalladen" kan jag leta reda på receptet så att du får proportionerna rätt.
The_mama97mia17 maj 2010
mmm påminner mig om vanlig "burkskinka" serverad med en lätt legymsallad. Det är sommarmat.
123Linnea17 maj 2010
Gröp ur tomater och fyll med tonfisk och creme fraiche. Servera med det du orkar - sill, skinka, kallt grillkött, rester från dagen innan, kalla köttbullar - what ever... Så den härliga ångande färskpotatisen. Strunt i att tonfisk och sill inte går ihop - ta det som en buffé, ett smörgåsbord.
Jag har märkt att jag själv har underskattat smörgåsarnas värde. Det är perfekt att ha smörgåslunch. Barnen gillar det också - så kan man lägga krutet på kvällen.
123Linnea17 maj 2010
Det här är ju inte kallt, men lika smidigt som kallt: Sommarpytt
littlejohn17 maj 2010
Tack alla matklubbare, jag visste väl att man kan lita på er. Nu sitter jag här i värmen och blir riktigt sugen, blir det lika varmt imorgon så ska jag testa ett av recepten. Det är konstigt hur man kan köra fast och tycka att det finns ingen kall mat.
Mistys17 maj 2010
När vi åkte runt i husvagnen och var på utflykter hade vi ofta med oss pita eller tortilla bröd. Dessa fyllde vi med grönt, kalla köttbullar, skinka, kalkon,rökt fisk, rödbetssallad, legymsallad eller grillrester. Allt var möjligt och allt var gott. Fantasin satte gränsen.
amoz17 maj 2010
Skrivet av mama97mia den 17 maj 2010
mmm påminner mig om vanlig "burkskinka" serverad med en lätt legymsallad. Det är sommarmat.
Vi brukar oxå använda oss av vanlig burkskinka och till det serverar vi kokt potatis och en sås gjord på vispad grädde blandad med lite chilisås, ketchup och bostongurka. Så lite sallad till förståss.(Y)
The_mama97mia14 juni 2011
*puff*
letade efter en sån här tråd, i vansinnig optimism - hoppas ju att sommaren blir nästan odlidligt varm...
Jag har börjat gilla pastasallad, och kommer nog göra lite varianter på det i sommar när värmen så bjuder...
littlejohn14 juni 2011
Jag gör en långpanna med lax i bitar och fryser in. Hacka dill och persilja, riv skalet av en citron eller två, blanda och salta. Strö lite av blandningen i botten och lägg på laxen, strö över resten av blandningen. Pressa citron och häll över. In i ugn 200 grader i 13-15 minuter, beror lite på hur tjocka bitarna är. Jättegott att äta kall med en valfri dressing eller sås till. :DD
Tesslatess14 juni 2011
Skrivet av mama97mia den 14 jun 2011
*puff*
letade efter en sån här tråd, i vansinnig optimism - hoppas ju att sommaren blir nästan odlidligt varm...
Jag har börjat gilla pastasallad, och kommer nog göra lite varianter på det i sommar när värmen så bjuder...
Jaaa!!! Pastasallad är underbart, tänk på att den blir matigare med vitkål, kålrotstärningar och rivna morötter =)
Perfekt för det lilla kylskåpet oxå, förvara en i plastpåse och skaka om så att dressingen blandar sej innan serveringen =)
Mistys14 juni 2011
Vi älskar inkokt lax med en kall romsås och kokt potatis. Koka en hel laxsida, finns säkert bra recept på det här på MK. Låt kallna i lagen. Detta moment tar ju ett tag men sen är det bara att frysa i portionsbitar och ta fram för snabba luncher. Supergott
Lenkan14 juni 2011
Jag har blivit galen i ägg- och baconsallad!
Hårdkokt ägg, isbergssallat, körsbärstomater, gurka, rödlök, majs och knaperstekt kall bacon, hemgjord vitlöksdressing till det och jag är i himlen!
(L)
Vill gärna ha tips om mat som kan serveras kall, kokar gärna potatis, ris eller pasta till. Jag är less på skinka, rostbiff och grillad kyckling. Sallad förekommer också ofta och är gott, men inte för ofta. Visst kan ni där ute hjälpa mig med lite tips till varma lata dagar i sommar. {fingers-crossed}
Kall tonfisklåda
Detta brukar jag göra på sommaren, såg att det fanns här på Matklubben redan.
Salami och prosciutto är väldigt gott med ruccola, tomat och mozzarella.
Helstekt fläskfilé i skivor
Skinkstek med senapstäcke
Variera salladen med t.ex. en bas på matvete eller bulgur och goda grönsaker. Man behöver inte just ha grönsallad i mängd. En god dressing och lite fetaost, oliver mm i.
Matjessill, gräddfil, gräslök...
Ibland har jag tur o får tag på rökt fläskfilé, Netto brukar ha ibland till fint pris. Jättegott att skiva tunt.
Rökt eller gravad lax, god sås till ...
Varför inte rökt makrill lr varmrökt lax... du kan oxå köpa en hel lr halv lax, lägg skinnsidan på en saltbädd(inte för mkt salt bara) å krydda köttsidan med citronpeppar å dill lr andra kryddor du tycker om å ugnsbaka den... God varm som kall... Servera med potatis, sallad å goda kalla såser.
Sen fläskfilé å kyckling som steks klara å sen läggs i marinad e ju toppengott! Några tips kommer här men det finns fler recept på MK.
Citrusmarinerad kycklingfilé
Buffékyckling för 8
Italieninspirerad marinerad kycklingfilé
Italiensk marinerad fläskfilé
Tips på kall paj som smakar gott på sommaren
Kall räkpaj
Räkcheesecake
Avokadopaj med kräftstjärtar, gräslök och en touch av het chili
Köp förkryddat kött och grilla, låt svalna och tärna ganska smått. Gör sig väldigt bra i sallader.
Enklast är att köpa en extra flinta stek och lägga på när maten man skall äta är klar.
Sallader i alla dess former med tex kyckling,räkor eller tonfisk. Går ju att variera hur som helst, finns hur mkt goda grönsaker som helst att blanda med{eat}Till badstranden brukar barnen och jag ha med pastasallad blandat med kassler, rökt skinka el grillad kycklingoch blanda i en påse frysta men upptinade salladsgrönsaker.Mums!
När jag var barn brukade mamma göra två rätter som var sommar för oss, det ena var ett morsdagsrecept från hennes egen barndom (lite tjockare skivor av kokt skinka, rullade runt en röra av ärtor och morotstärningar på burk, gurkbitar och precis så mycket majonäs som behövs för att få det att gå ihop. Servera med kokt potatis, salladsblad och tomatklyftor). Det andra var nått hon kallade för tonfisksallad. Kokt, kallt ris blandad med burktonfisk, i vatten. Vattnet från tonfisken silades av i en flaska, blandades med olja och vinäger till en vinägrett. kryddades med dragon, salt och peppar. Ris/tonfiskblandningen serverades med vinägretten och halverade hårdkokta ägg. Mycket gott en varm dag. :) om du vill ha receptet på "tonfisksalladen" kan jag leta reda på receptet så att du får proportionerna rätt.
mmm påminner mig om vanlig "burkskinka" serverad med en lätt legymsallad. Det är sommarmat.
Gröp ur tomater och fyll med tonfisk och creme fraiche. Servera med det du orkar - sill, skinka, kallt grillkött, rester från dagen innan, kalla köttbullar - what ever... Så den härliga ångande färskpotatisen. Strunt i att tonfisk och sill inte går ihop - ta det som en buffé, ett smörgåsbord.
Jag har märkt att jag själv har underskattat smörgåsarnas värde. Det är perfekt att ha smörgåslunch. Barnen gillar det också - så kan man lägga krutet på kvällen.
Det här är ju inte kallt, men lika smidigt som kallt:
Sommarpytt
Tack alla matklubbare, jag visste väl att man kan lita på er. Nu sitter jag här i värmen och blir riktigt sugen, blir det lika varmt imorgon så ska jag testa ett av recepten. Det är konstigt hur man kan köra fast och tycka att det finns ingen kall mat.
När vi åkte runt i husvagnen och var på utflykter hade vi ofta med oss pita eller tortilla bröd. Dessa fyllde vi med grönt, kalla köttbullar, skinka, kalkon,rökt fisk, rödbetssallad, legymsallad eller grillrester. Allt var möjligt och allt var gott. Fantasin satte gränsen.
mmm påminner mig om vanlig "burkskinka" serverad med en lätt legymsallad. Det är sommarmat.
Vi brukar oxå använda oss av vanlig burkskinka och till det serverar vi kokt potatis och en sås gjord på vispad grädde blandad med lite chilisås, ketchup och bostongurka. Så lite sallad till förståss.(Y)
*puff*
letade efter en sån här tråd, i vansinnig optimism - hoppas ju att sommaren blir nästan odlidligt varm...
Jag har börjat gilla pastasallad, och kommer nog göra lite varianter på det i sommar när värmen så bjuder...
Jag gör en långpanna med lax i bitar och fryser in. Hacka dill och persilja, riv skalet av en citron eller två, blanda och salta. Strö lite av blandningen i botten och lägg på laxen, strö över resten av blandningen. Pressa citron och häll över. In i ugn 200 grader i 13-15 minuter, beror lite på hur tjocka bitarna är. Jättegott att äta kall med en valfri dressing eller sås till. :DD
*puff*
letade efter en sån här tråd, i vansinnig optimism - hoppas ju att sommaren blir nästan odlidligt varm...
Jag har börjat gilla pastasallad, och kommer nog göra lite varianter på det i sommar när värmen så bjuder...
Jaaa!!! Pastasallad är underbart, tänk på att den blir matigare med vitkål, kålrotstärningar och rivna morötter =)
Perfekt för det lilla kylskåpet oxå, förvara en i plastpåse och skaka om så att dressingen blandar sej innan serveringen =)
Vi älskar inkokt lax med en kall romsås och kokt potatis. Koka en hel laxsida, finns säkert bra recept på det här på MK. Låt kallna i lagen. Detta moment tar ju ett tag men sen är det bara att frysa i portionsbitar och ta fram för snabba luncher. Supergott
Jag har blivit galen i ägg- och baconsallad!
Hårdkokt ägg, isbergssallat, körsbärstomater, gurka, rödlök, majs och knaperstekt kall bacon, hemgjord vitlöksdressing till det och jag är i himlen!
(L)