Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Kall sommarmat?

  • littlejohn 16 maj 2010

    Vill gärna ha tips om mat som kan serveras kall, kokar gärna potatis, ris eller pasta till. Jag är less på skinka, rostbiff och grillad kyckling. Sallad förekommer också ofta och är gott, men inte för ofta. Visst kan ni där ute hjälpa mig med lite tips till varma lata dagar i sommar. {fingers-crossed}

  • amoz 16 maj 2010

    Kall tonfisklåda

    Detta brukar jag göra på sommaren, såg att det fanns här på Matklubben redan.

  • Lenkan 16 maj 2010

    Salami och prosciutto är väldigt gott med ruccola, tomat och mozzarella.

    Helstekt fläskfilé i skivor

    Skinkstek med senapstäcke

  • FruAst 16 maj 2010

    Variera salladen med t.ex. en bas på matvete eller bulgur och goda grönsaker. Man behöver inte just ha grönsallad i mängd. En god dressing och lite fetaost, oliver mm i.

  • The_mama97mia 16 maj 2010

    Matjessill, gräddfil, gräslök...

    Ibland har jag tur o får tag på rökt fläskfilé, Netto brukar ha ibland till fint pris. Jättegott att skiva tunt.

    Rökt eller gravad lax, god sås till ...

  • mattjejen 16 maj 2010

    Varför inte rökt makrill lr varmrökt lax... du kan oxå köpa en hel lr halv lax, lägg skinnsidan på en saltbädd(inte för mkt salt bara) å krydda köttsidan med citronpeppar å dill lr andra kryddor du tycker om å ugnsbaka den... God varm som kall... Servera med potatis, sallad å goda kalla såser.

    Sen fläskfilé å kyckling som steks klara å sen läggs i marinad e ju toppengott! Några tips kommer här men det finns fler recept på MK.

    Citrusmarinerad kycklingfilé
    Buffékyckling för 8
    Italieninspirerad marinerad kycklingfilé
    Italiensk marinerad fläskfilé

    Tips på kall paj som smakar gott på sommaren
    Kall räkpaj
    Räkcheesecake
    Avokadopaj med kräftstjärtar, gräslök och en touch av het chili

  • redd 17 maj 2010

    Köp förkryddat kött och grilla, låt svalna och tärna ganska smått. Gör sig väldigt bra i sallader.

    Enklast är att köpa en extra flinta stek och lägga på när maten man skall äta är klar.

  • Marre73 17 maj 2010

    Sallader i alla dess former med tex kyckling,räkor eller tonfisk. Går ju att variera hur som helst, finns hur mkt goda grönsaker som helst att blanda med{eat}Till badstranden brukar barnen och jag ha med pastasallad blandat med kassler, rökt skinka el grillad kycklingoch blanda i en påse frysta men upptinade salladsgrönsaker.Mums!

  • idea_ 17 maj 2010

    När jag var barn brukade mamma göra två rätter som var sommar för oss, det ena var ett morsdagsrecept från hennes egen barndom (lite tjockare skivor av kokt skinka, rullade runt en röra av ärtor och morotstärningar på burk, gurkbitar och precis så mycket majonäs som behövs för att få det att gå ihop. Servera med kokt potatis, salladsblad och tomatklyftor). Det andra var nått hon kallade för tonfisksallad. Kokt, kallt ris blandad med burktonfisk, i vatten. Vattnet från tonfisken silades av i en flaska, blandades med olja och vinäger till en vinägrett. kryddades med dragon, salt och peppar. Ris/tonfiskblandningen serverades med vinägretten och halverade hårdkokta ägg. Mycket gott en varm dag. :) om du vill ha receptet på "tonfisksalladen" kan jag leta reda på receptet så att du får proportionerna rätt.

  • The_mama97mia 17 maj 2010

    mmm påminner mig om vanlig "burkskinka" serverad med en lätt legymsallad. Det är sommarmat.

  • 123Linnea 17 maj 2010

    Gröp ur tomater och fyll med tonfisk och creme fraiche. Servera med det du orkar - sill, skinka, kallt grillkött, rester från dagen innan, kalla köttbullar - what ever... Så den härliga ångande färskpotatisen. Strunt i att tonfisk och sill inte går ihop - ta det som en buffé, ett smörgåsbord.

    Jag har märkt att jag själv har underskattat smörgåsarnas värde. Det är perfekt att ha smörgåslunch. Barnen gillar det också - så kan man lägga krutet på kvällen.

  • 123Linnea 17 maj 2010

    Det här är ju inte kallt, men lika smidigt som kallt:
    Sommarpytt

  • littlejohn 17 maj 2010

    Tack alla matklubbare, jag visste väl att man kan lita på er. Nu sitter jag här i värmen och blir riktigt sugen, blir det lika varmt imorgon så ska jag testa ett av recepten. Det är konstigt hur man kan köra fast och tycka att det finns ingen kall mat.

  • Mistys 17 maj 2010

    När vi åkte runt i husvagnen och var på utflykter hade vi ofta med oss pita eller tortilla bröd. Dessa fyllde vi med grönt, kalla köttbullar, skinka, kalkon,rökt fisk, rödbetssallad, legymsallad eller grillrester. Allt var möjligt och allt var gott. Fantasin satte gränsen.

  • amoz 17 maj 2010

    Skrivet av mama97mia den 17 maj 2010

    mmm påminner mig om vanlig "burkskinka" serverad med en lätt legymsallad. Det är sommarmat.


    Vi brukar oxå använda oss av vanlig burkskinka och till det serverar vi kokt potatis och en sås gjord på vispad grädde blandad med lite chilisås, ketchup och bostongurka. Så lite sallad till förståss.(Y)

  • The_mama97mia 14 juni 2011

    *puff*
    letade efter en sån här tråd, i vansinnig optimism - hoppas ju att sommaren blir nästan odlidligt varm...

    Jag har börjat gilla pastasallad, och kommer nog göra lite varianter på det i sommar när värmen så bjuder...

  • littlejohn 14 juni 2011

    Jag gör en långpanna med lax i bitar och fryser in. Hacka dill och persilja, riv skalet av en citron eller två, blanda och salta. Strö lite av blandningen i botten och lägg på laxen, strö över resten av blandningen. Pressa citron och häll över. In i ugn 200 grader i 13-15 minuter, beror lite på hur tjocka bitarna är. Jättegott att äta kall med en valfri dressing eller sås till. :DD

  • Tesslatess 14 juni 2011

    Skrivet av mama97mia den 14 jun 2011

    *puff*
    letade efter en sån här tråd, i vansinnig optimism - hoppas ju att sommaren blir nästan odlidligt varm...

    Jag har börjat gilla pastasallad, och kommer nog göra lite varianter på det i sommar när värmen så bjuder...


    Jaaa!!! Pastasallad är underbart, tänk på att den blir matigare med vitkål, kålrotstärningar och rivna morötter =)
    Perfekt för det lilla kylskåpet oxå, förvara en i plastpåse och skaka om så att dressingen blandar sej innan serveringen =)

  • Mistys 14 juni 2011

    Vi älskar inkokt lax med en kall romsås och kokt potatis. Koka en hel laxsida, finns säkert bra recept på det här på MK. Låt kallna i lagen. Detta moment tar ju ett tag men sen är det bara att frysa i portionsbitar och ta fram för snabba luncher. Supergott

  • Lenkan 14 juni 2011

    Jag har blivit galen i ägg- och baconsallad!
    Hårdkokt ägg, isbergssallat, körsbärstomater, gurka, rödlök, majs och knaperstekt kall bacon, hemgjord vitlöksdressing till det och jag är i himlen!
    (L)

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.