Jag tycker det finns många klassiska kakor som nästan glömts bort, trots att de är supergoda! Jag vet inte hur det ser ut i era bekantskapskretsar, men nästan ingen jag känner bakar hallongrottor, russinkakor, sockerkaka, tigerkaka, drömmar, bondkakor osv. Förutom jag då, ajg älskar sånt! Använder ofta mormors gamla recept, och hon använder mina "nya" recept på biscotti, cupcakes, macarons och sånt.
min favorit (just nu) är tigerkaka! Bästa receptet är det här:
http://angiehults.blogspot.se/2013/08/recept-tigerkaka.html
vad har ni för "gamla" favoriter? Dela med er av recept, eller bara påminn om vilka det finns!!
boz196529 augusti 2013
Jag bakar tigerkaka lite då-och-då när jag blir sugen.
Jag fick ärva "Stora Kokboken" från 1949 efter min mor, och där finns alla de recept du nämner med.
AngieH29 augusti 2013
Skrivet av boz1965 den 29 aug 2013
Jag bakar tigerkaka lite då-och-då när jag blir sugen.
Jag fick ärva "Stora Kokboken" från 1949 efter min mor, och där finns alla de recept du nämner med.
Och kanske ännu fler....? :)
Erajscha30 augusti 2013
Jag bakar rätt ofta mördegskakor. Hallongrottor har också hänt. Sju sorters kakor har ett recept på "farmors chokladkaka" som är en chokladsockerkaka. Den är inte dum heller.
Mormor bakade jämt otroligt goda kakor till jul/födelsedagar och som tur är har jag hittat de flesta recepten efter henne. Bla wienerstänger och apelsinsnitt (efter mormors urklipp ur veckotidningar) som jag har lagt in här. Utöver det brukar jag baka varianter på tex hallongrottor och vaniljdrömmar eftersom jag tyvärr åt för många av dem när jag var liten och de smakar inte gott längre. Recept se nedan. Lemoncurd går jättebra att ersätta med nötcreme. Citrongrottor med lemoncurd
http://www.matklubben.se/matklubben/DoctorWho/kokbok/?id=6795968&recipeid=17016
mattjejen31 augusti 2013
Vaniljhorn e en gammal sorts kaka som e supergod. Kolasnitt, hästskor, chokladsnitt å bondkakor har min mamma bakat i alla år. Farmor brukade baka gifflar med apelsinmarmelad i.
estrid131 augusti 2013
Jag och min make köpte ett dödsbo med" alla" saker kvar. När sonen och systern hade tagit vad dom ville så fick vi ta vad vi ville och resten skänktes bort. Fanns en hel del kokböcker både nya och gamla och även några svårlästa handskrivna recept. När vi flyttat klart och kommit i ordning här skall jag gå igenom dessa gamla böcker och anteckningar. Tycker att sådant bör bevaras även om hennes släktingar inte såg något värde i det hela. Skulle själv gärna haft receptet på min mormors bullar....
eva2331 augusti 2013
Gammeldags smörkransar bakade på riktigt smör och riktig grädde, det är nog mina favoritkakor.
DoctorWho31 augusti 2013
Skrivet av estrid1 den 31 aug 2013
Jag och min make köpte ett dödsbo med" alla" saker kvar. När sonen och systern hade tagit vad dom ville så fick vi ta vad vi ville och resten skänktes bort. Fanns en hel del kokböcker både nya och gamla och även några svårlästa handskrivna recept. När vi flyttat klart och kommit i ordning här skall jag gå igenom dessa gamla böcker och anteckningar. Tycker att sådant bör bevaras även om hennes släktingar inte såg något värde i det hela. Skulle själv gärna haft receptet på min mormors bullar....
(Y)Instämmer till 100%. Det var så jag hittade flera av mormors kakrecept. Jag har fortfarande en matkasse med recept-urklipp från tidningar att gå igenom.
Gutis1 september 2013
Rullrån...bara så himla gott o så känns det lite lyxigt då man så sällan ser såna numera.
En annan kaka jag kommer att tänka på är Uppåkrakakor som min svärmor alltid bakade o mina barn bara älskade dom.
Hilmer541 september 2013
När jag väljer en kaka från min mors kakfat så blir det nästan alltid Finska pinnar.
Hon bakar alltid småkakor minst 7 sorter till jul.
EvaAnB2 september 2013
Svärmors kubbar är nog min favorit :) Hennes är så goda och jag brukar får en kasse (ja, en kasse inte en liten påse) när hon bakar, så bakar inte just kubbar själv. På 90-talet när barnen var små bakade jag mycket hallongrottor och drömmar. Numer är det mest matbröd när det bakas.
AngieH2 september 2013
Skrivet av estrid1 den 31 aug 2013
Jag och min make köpte ett dödsbo med" alla" saker kvar. När sonen och systern hade tagit vad dom ville så fick vi ta vad vi ville och resten skänktes bort. Fanns en hel del kokböcker både nya och gamla och även några svårlästa handskrivna recept. När vi flyttat klart och kommit i ordning här skall jag gå igenom dessa gamla böcker och anteckningar. Tycker att sådant bör bevaras även om hennes släktingar inte såg något värde i det hela. Skulle själv gärna haft receptet på min mormors bullar....
Jag och min man har hans farmors gamla receptbok där hon skrivit och klistrat in recept. Den är vi jätteglada för, fattar inte att folk inte ser ett värde i sånt. Men så var hon en riktig kakfarmor också, det var en stor del av hennes personlighet!
boz19652 september 2013
Skrivet av AngieH den 29 aug 2013
Skrivet av boz1965 den 29 aug 2013
Jag bakar tigerkaka lite då-och-då när jag blir sugen.
Jag fick ärva "Stora Kokboken" från 1949 efter min mor, och där finns alla de recept du nämner med.
Och kanske ännu fler....? :)
Jojomen. Boken är på 680 sidor, så det finns en hel del där. :)
De här är mina favoriter! :)
Knäckflarnen paras med fördel ihop med smörkräm smaksatt med punsch eller mycket vaniljsocker mellan och så doppar man kanterna runt om i smält mörk eller ljus choklad! :)
Jag tycker det finns många klassiska kakor som nästan glömts bort, trots att de är supergoda! Jag vet inte hur det ser ut i era bekantskapskretsar, men nästan ingen jag känner bakar hallongrottor, russinkakor, sockerkaka, tigerkaka, drömmar, bondkakor osv. Förutom jag då, ajg älskar sånt! Använder ofta mormors gamla recept, och hon använder mina "nya" recept på biscotti, cupcakes, macarons och sånt.
min favorit (just nu) är tigerkaka! Bästa receptet är det här:
http://angiehults.blogspot.se/2013/08/recept-tigerkaka.html
vad har ni för "gamla" favoriter? Dela med er av recept, eller bara påminn om vilka det finns!!
Jag bakar tigerkaka lite då-och-då när jag blir sugen.
Jag fick ärva "Stora Kokboken" från 1949 efter min mor, och där finns alla de recept du nämner med.
Jag bakar tigerkaka lite då-och-då när jag blir sugen.
Jag fick ärva "Stora Kokboken" från 1949 efter min mor, och där finns alla de recept du nämner med.
Och kanske ännu fler....? :)
Jag bakar rätt ofta mördegskakor. Hallongrottor har också hänt. Sju sorters kakor har ett recept på "farmors chokladkaka" som är en chokladsockerkaka. Den är inte dum heller.
Här är mitt favoritrecept på tigerkaka.
Tigerkaka på annat vis
Mormor bakade jämt otroligt goda kakor till jul/födelsedagar och som tur är har jag hittat de flesta recepten efter henne. Bla wienerstänger och apelsinsnitt (efter mormors urklipp ur veckotidningar) som jag har lagt in här. Utöver det brukar jag baka varianter på tex hallongrottor och vaniljdrömmar eftersom jag tyvärr åt för många av dem när jag var liten och de smakar inte gott längre. Recept se nedan. Lemoncurd går jättebra att ersätta med nötcreme.
Citrongrottor med lemoncurd
http://www.matklubben.se/matklubben/DoctorWho/kokbok/?id=6795968&recipeid=17016
Vaniljhorn e en gammal sorts kaka som e supergod. Kolasnitt, hästskor, chokladsnitt å bondkakor har min mamma bakat i alla år. Farmor brukade baka gifflar med apelsinmarmelad i.
Jag och min make köpte ett dödsbo med" alla" saker kvar. När sonen och systern hade tagit vad dom ville så fick vi ta vad vi ville och resten skänktes bort. Fanns en hel del kokböcker både nya och gamla och även några svårlästa handskrivna recept. När vi flyttat klart och kommit i ordning här skall jag gå igenom dessa gamla böcker och anteckningar. Tycker att sådant bör bevaras även om hennes släktingar inte såg något värde i det hela. Skulle själv gärna haft receptet på min mormors bullar....
Gammeldags smörkransar bakade på riktigt smör och riktig grädde, det är nog mina favoritkakor.
Jag och min make köpte ett dödsbo med" alla" saker kvar. När sonen och systern hade tagit vad dom ville så fick vi ta vad vi ville och resten skänktes bort. Fanns en hel del kokböcker både nya och gamla och även några svårlästa handskrivna recept. När vi flyttat klart och kommit i ordning här skall jag gå igenom dessa gamla böcker och anteckningar. Tycker att sådant bör bevaras även om hennes släktingar inte såg något värde i det hela. Skulle själv gärna haft receptet på min mormors bullar....
(Y)Instämmer till 100%. Det var så jag hittade flera av mormors kakrecept. Jag har fortfarande en matkasse med recept-urklipp från tidningar att gå igenom.
Rullrån...bara så himla gott o så känns det lite lyxigt då man så sällan ser såna numera.
En annan kaka jag kommer att tänka på är Uppåkrakakor som min svärmor alltid bakade o mina barn bara älskade dom.
När jag väljer en kaka från min mors kakfat så blir det nästan alltid Finska pinnar.
Hon bakar alltid småkakor minst 7 sorter till jul.
Svärmors kubbar är nog min favorit :) Hennes är så goda och jag brukar får en kasse (ja, en kasse inte en liten påse) när hon bakar, så bakar inte just kubbar själv. På 90-talet när barnen var små bakade jag mycket hallongrottor och drömmar. Numer är det mest matbröd när det bakas.
Jag och min make köpte ett dödsbo med" alla" saker kvar. När sonen och systern hade tagit vad dom ville så fick vi ta vad vi ville och resten skänktes bort. Fanns en hel del kokböcker både nya och gamla och även några svårlästa handskrivna recept. När vi flyttat klart och kommit i ordning här skall jag gå igenom dessa gamla böcker och anteckningar. Tycker att sådant bör bevaras även om hennes släktingar inte såg något värde i det hela. Skulle själv gärna haft receptet på min mormors bullar....
Jag och min man har hans farmors gamla receptbok där hon skrivit och klistrat in recept. Den är vi jätteglada för, fattar inte att folk inte ser ett värde i sånt. Men så var hon en riktig kakfarmor också, det var en stor del av hennes personlighet!
Jag bakar tigerkaka lite då-och-då när jag blir sugen.
Jag fick ärva "Stora Kokboken" från 1949 efter min mor, och där finns alla de recept du nämner med.
Och kanske ännu fler....? :)
Jojomen. Boken är på 680 sidor, så det finns en hel del där. :)
Pilska finnar... förlåt... Finska pinnar gillar jag. :)
Pilska finnar... förlåt... Finska pinnar gillar jag. :)
(Y)
Åh så många kakor! Blir nog bak i helgen....
Idag har jag gjort Kungliga Kringlor. Fyra ingredienser, tog nästan ingen tid och blev jättegott! Varför gör man inte alltid kringlor??
http://angiehults.blogspot.se/2013/09/recept-kungliga-kringlor.html
De här är mina favoriter! :)
Knäckflarnen paras med fördel ihop med smörkräm smaksatt med punsch eller mycket vaniljsocker mellan och så doppar man kanterna runt om i smält mörk eller ljus choklad! :)
Lusar
Anitas punchbollar
Vanjas rulltårta
Knäckflarn x 4