Klappgröt är väl något som bara äts i norra Sverige? Eller kommer det från Finland? ("Lappapuuro" heter det på finska)..blev lite osäker nu! Jag kan några finska landskapsrätter, men inte så många svenska..:)
boz19651 september 2008
Skrivet av mama97mia den 31 aug 2008
Men hallå alla östgötar? Jag vet faktiskt inte om ngt är särskilt för ÖG. Dock har jag för mig att just Lingonsylt till stekt strömming med pot mos kan vara lokalt fenomen?????
Ganska vanligt här i nordvästskåne också. Kan kanske vara en västkustgrej?
boz19651 september 2008
Skrivet av segerwitch den 30 aug 2008
:DNär vi har så många medlemar inom klubben, vore det jätte roligt, att skriva om olika recept från olika delar av Sverige, jag har sökt någon kokbok som har ladskapsrecept,
men inte hittat någon av intresse.(L)
Skriv gärna, jag är intresserad av alla recept:D(Y)
Kollar du min recept så hittar du några lokala rätter och mer kommer så småningom, i mån av tid och lust.
zudette1 september 2008
Skrivet av gladavmat den 31 aug 2008
Jag undar om det bara är här uppe vi äter blöta o bryta(brutten) Blöta som är vanligast till jul dvs dopp i grytan, ljusugnsbröd värms i skinkspad, men vi äter det ofta men dopppar då o buljong. Bryta, då bryter man ned samma typ av bröd i kall mjölk och gärna sylt till. Men jag tror detta är vanligare i mina föräldrars generation. (är drygt 50 år)
Jag är bara knappt 40 (o fd Skellefteåbo) men både Dopp i grytan (blötan) och brytan är bland det bästa jag vet! Blötan är bäst när man får doppa i skinkspadet till jul och brytan (brutton - Burträskbondska) funkar nästan bara med mammas ljusugnsbröd!
Som kurisosa kan jag berätta att här i norrbotten kallas brytan för smuålan (stavning efter uttal, typ) och härmdagen såg jag att ett lokalt tunnbrödsbageri sålde smuåla på påse, alltså "skräp"bröd i småbitar färdiga att smula ner i mjölken - Lite småkul, eller hur!!!!(Y)
abiem1 september 2008
Mat-Tina Nordström har skrivit en bok som heter "En matresa genom Sverige". I boken reser hon genom Sverige och lagar mat med lokal anknytning och lokala råvaror.
evaldo1 september 2008
Enligt vad jag vet så är nationalrätten i Östergötland: "Östgötsk grönärtsoppa med nässelbröd".
Tyvär har jag inte lyckats hitta receptet ännu.:D:p
JennyV1 september 2008
Äggost, en landskapsrätt i Bohuslän?? Det visste jag inte! Men jag har heller aldrig ätit äggost, borde kanske smaka på det! :p
Bappi1 september 2008
Här uppe i Piteå äter vi blöta som är jättegott. Hembakat tunnbröd som blöts ned i kokande köttbuljong med kryddpeppar i eller uppkokt mjölk. Serveras med smör till och kanske en kaviarsträng eller... Sen så äter vi bruta som är hembakat tunnbröd som smulas ned i djuptallrik och sen så slås kall mjölk på och kanske lite lingonsylt i också. En god korvbit sitter också bra till det hela. Potatispannkaka är också mer än gott. Just nu kommer jag inte på något mer som ännu inte ä nämnt, för den goda palten är redan mämnd(Y)
Bappi1 september 2008
Smola nedé kallas bruta
festmaten1 september 2008
Skrivet av boz1965 den 1 sep 2008
Skrivet av Annper den 31 aug 2008
Här nere i Skåne äter vi mycket sill och ål; rögad ål och luad ål! Spettkakan ska vi inte glömma, mums! Äppelkaka gjord på kavring och äppelmos = Släbbosnus! (L)(L)(L)
Glöm inte Äggakaga... :)
Här får ni receptet på skånsk äggakaga!!
Själv tycker jag den är lite lurig att göra, MÅSTE stelna till ganska mycket innan man försöker sig på att vända den!!
[recept]32061[recept]
sme1 september 2008
skaraborg (Västragötalandslän), = Grynkorv, det finns t o m en egen dag för grynkorven
Klappgröt är väl något som bara äts i norra Sverige? Eller kommer det från Finland? ("Lappapuuro" heter det på finska)..blev lite osäker nu! Jag kan några finska landskapsrätter, men inte så många svenska..:)
Men hallå alla östgötar? Jag vet faktiskt inte om ngt är särskilt för ÖG. Dock har jag för mig att just Lingonsylt till stekt strömming med pot mos kan vara lokalt fenomen?????
Ganska vanligt här i nordvästskåne också. Kan kanske vara en västkustgrej?
:DNär vi har så många medlemar inom klubben, vore det jätte roligt, att skriva om olika recept från olika delar av Sverige, jag har sökt någon kokbok som har ladskapsrecept,
men inte hittat någon av intresse.(L)
Skriv gärna, jag är intresserad av alla recept:D(Y)
Kollar du min recept så hittar du några lokala rätter och mer kommer så småningom, i mån av tid och lust.
Jag undar om det bara är här uppe vi äter blöta o bryta(brutten) Blöta som är vanligast till jul dvs dopp i grytan, ljusugnsbröd värms i skinkspad, men vi äter det ofta men dopppar då o buljong. Bryta, då bryter man ned samma typ av bröd i kall mjölk och gärna sylt till. Men jag tror detta är vanligare i mina föräldrars generation. (är drygt 50 år)
Jag är bara knappt 40 (o fd Skellefteåbo) men både Dopp i grytan (blötan) och brytan är bland det bästa jag vet! Blötan är bäst när man får doppa i skinkspadet till jul och brytan (brutton - Burträskbondska) funkar nästan bara med mammas ljusugnsbröd!
Som kurisosa kan jag berätta att här i norrbotten kallas brytan för smuålan (stavning efter uttal, typ) och härmdagen såg jag att ett lokalt tunnbrödsbageri sålde smuåla på påse, alltså "skräp"bröd i småbitar färdiga att smula ner i mjölken - Lite småkul, eller hur!!!!(Y)
Mat-Tina Nordström har skrivit en bok som heter "En matresa genom Sverige". I boken reser hon genom Sverige och lagar mat med lokal anknytning och lokala råvaror.
Enligt vad jag vet så är nationalrätten i Östergötland: "Östgötsk grönärtsoppa med nässelbröd".
Tyvär har jag inte lyckats hitta receptet ännu.:D:p
Äggost, en landskapsrätt i Bohuslän?? Det visste jag inte! Men jag har heller aldrig ätit äggost, borde kanske smaka på det! :p
Här uppe i Piteå äter vi blöta som är jättegott. Hembakat tunnbröd som blöts ned i kokande köttbuljong med kryddpeppar i eller uppkokt mjölk. Serveras med smör till och kanske en kaviarsträng eller... Sen så äter vi bruta som är hembakat tunnbröd som smulas ned i djuptallrik och sen så slås kall mjölk på och kanske lite lingonsylt i också. En god korvbit sitter också bra till det hela. Potatispannkaka är också mer än gott. Just nu kommer jag inte på något mer som ännu inte ä nämnt, för den goda palten är redan mämnd(Y)
Smola nedé kallas bruta
Här nere i Skåne äter vi mycket sill och ål; rögad ål och luad ål! Spettkakan ska vi inte glömma, mums! Äppelkaka gjord på kavring och äppelmos = Släbbosnus! (L)(L)(L)
Glöm inte Äggakaga... :)
Här får ni receptet på skånsk äggakaga!!
Själv tycker jag den är lite lurig att göra, MÅSTE stelna till ganska mycket innan man försöker sig på att vända den!!
[recept]32061[recept]
skaraborg (Västragötalandslän), = Grynkorv, det finns t o m en egen dag för grynkorven
Hoppsan, glömde ett litet snedstreck!!!!
Äkta skånsk äggakaka
tror upplands lanskapsrätt är rimmad oxbringa med rotmos:o......
:)
ska erkänna att jag inte är så förtjust i varken det ena eller andra!
åh,kom på ensak till Upplands kubb...otroligt gott bröd som man bakar i krukor eller plåtburkar...kul om någon sitter inne med receptet!:D
En underbar öländsk rätt är Lufsa.
Färgglad youghurtdressing
Det blev fel. Så här ska det vara....hoppas det blir rätt....
Lufsa
:DVad roligt att läsa de olika maträtter som man minns som barn(Y)
Enligt vad jag vet så är nationalrätten i Östergötland: "Östgötsk grönärtsoppa med nässelbröd".
Tyvär har jag inte lyckats hitta receptet ännu.:D:p
Det lät heeeelt i min smak!:D
Var tvungen att söka på internet på Jämtlands nationalrätt.
Ja, men naturigtvis är det kolbulle. Jättegott....
Där vi bor äter vi mycket kroppkakor (bor en bit från öland)