Skulle göra egna köttbullar idag till middag, men som alltid slutar det med att de faller ihop/går sönder vid stekning och får ingen smak alls. Tycker ända att jag gör som "man borde", blandar i ströbröd, mjölk, saltar och pepprar, men så tråkiga de alltid blir! Hur får man de sådär fasta och fina och runda? Vattnar händerna gör jag också men får ändå ingen bra konsistens. Jag steker dem i stekpanna och ganska rejält eftersom jag är rädd de annars ska bli råa inuti, men går säkert i ugnsform också?? 'Tar tacksamt emot recept på goda hemlagade köttbullar med mycket smak!
(Känner att julen snart står bakom dörren och vi ska för första året bjuda hem släkten... vill ju helst undvika att misslyckas med köttbullarna då.. :)
sju2 september 2010
Jag brukar blanda ströbröd med mjölken och kryddorna (jag brukar ha i salt, svartpeppar och soja) och låta den dra ett tag så att ströbrödet sväller upp ordentligt. Jag brukar även ha i ett rått ägg som håller ihop färsen. Sedan smular jag ner lite, lite av en buljongtärning i stekfettet för extra smak.
Jag använder lite potatismjöl istället för skorpmjöl dessutom ett ägg, grädde och mjukstekt lök. Det brukar inte vara några problem med att få bullarna att hålla ihop och just detta att man steker löken innan och tillsätter den i köttfärssmeten.
Ps. Även kokt mosad potatis går utmärkt att blanda i färsen. Lycka till.
KimOfDrac2 september 2010
Jag använder inte ströbröd i mina och det funkar jättebra ändå :)
Häromveckan gjorde jag köttfärslimpa på blandfärs. Då det var mycket färs så stekte jag upp resten som pannbiffar. Oj vilken god smak det blev {drool}
Anger inga mängder då jag går på känn..dvs jag provsteker en liten bit och smakar sedan.
Blandfärs ( blir lite torrt med enbart köttfärs tycker jag)
Rå äggula...en äggula per 500 g färs
Finhackad gul lök
Kockens köttfärskrydda (innehåller vitpeppar, kryddpeppar samt ingefära)
Örtsalt
Grillkrydda
Dijonsenap
Bong Touch of taste oxfond med rödvin
Vitlök
Blanda ihop..provstek och smaka av om mera kryddning behövs. Då jag har ätit enligt GI tidigare så använder jag mig EJ utav ströbröd eller dylikt. Det funkar bra ändå...sure dom blir ju inte helrunda men vaddå det ska ju synas att det är hemlagat ;) Håller ihop gör det iaf
Amika2 september 2010
jag använder 400-500g blandfärs, ströbröd eller en skiva vitt bröd som jag smular och sen blandar med grädde så det blir en tjock sörja innan jag blandar det med köttfärsen. Så rör jag i ett ägg. Sen kryddar jag med lökpulver, kött- och grillkrydda(men inget salt och ingen peppar. Kött- och grillkryddan är salt nog i sig.) och sist en rejäl dos av kryddpeppar. jag vet att vissa tycker att detta hör julen till, men jag äter helt enkelt inte köttbullar utan kryddpeppar, för mig så ger det den där sista touchen av fyllig och god smak som jag vill ha.
Sen rullar jag dem och steker dem i riktigt smör. Mums! {eat}
MatAnders3 september 2010
Jag har ett par goda som har blivit populära här på sidan sök på farmors köttbullar det är kokt potatis i som gör dom saftiga.
123Linnea3 september 2010
Jag kan inte heller göra köttbullar på spisen - då får det bli pannbiff.
Men i ugnen - lätt som en plätt.
Jag använder det här receptet som hjälp - sen kryddar jag och mixtrar efter vad jag känner för och har hemma. Högre ugnstemperatur har jag för att få fin färg också.
Det här är tv-kocken Pelle Johanssons recept som är ganska likt min mors recept:
300 g nötfärs
200 g fläsk- eller kalvfärs
1 dl ströbröd
1.5 dl mjölk
0.5 dl grädde
1 st ägg
1 msk senap
1 tsk fyra kryddor
0.5 tsk lökpulver
salt
peppar
en nypa socker
1. Blötlägg ströbrödet i mjölken och grädden. Blanda övriga ingredienser till färsen i en annan bunke.
2. Blanda ner det svällda ströbrödet i färsen efter 10 minuter.
3. Rulla till små bollar och stek i olja och smör.
Fyra kryddor:
Kryddblandning bestående av två delar muskotnöt, två delar malen vitpeppar, en del kryddpeppar och en del malen kryddnejlika.
boz19653 september 2010
. Ooops! Dubbelpostat. {embarrassed}
boz19653 september 2010
Skrivet av sandrasmat den 2 sep 2010
...Jag steker dem i stekpanna och ganska rejält eftersom jag är rädd de annars ska bli råa inuti, men går säkert i ugnsform också...
Stek på lite lägre värme till lagom färg, sedan kan du låta dem gå 10-12 minuter i 125-gradig ugn under alufolie. Men inte längre än så, då kan de bli torra.
Lenkan3 september 2010
Jag har slutat ha ströbröd/mjölk i mina köttbullar, de föll alltid sönder då.
Nu har jag bara en äggula per 500g färs och en ganska stor klick senap i dem tillsammans med lök, salt och peppar och de har alltid perfekt konsistens
TM3 september 2010
jag har i bland skorpmjöl och ibland havregryn .
alltid ägg svartpeppar,salt och vitpeppar.
Extra krydda mjukstekt lök och en skvätt kalvfond som jag blandar ner i mjölk och skorpmjölsblandningen.
I bland tar jag provenscalsk fryst ört krydda,vitlök och chili om jag vill ha extra sting.
50 grädde 50 mjölk är också bra.
sedan skall inte smeten vara för lös men inte heller hård.
rulla med blöta händer och stek ytan i stekpannan och stek klart i ungn.
NicolinaZ3 september 2010
Steker man köttbullarna i ganska varm ugn istället för i panna KAN de inte gå sönder. Andelen kött ska förstås också vara tillräckligt hög. Och glöm inte ägget.
justinethyme3 september 2010
Ströbröd eller havregryn som som får svälla i mjölk/grädde, ägg. Jag har i en aning potatismjöl i smeten. Salt, vitpeppar, kryddpeppar, lök jag mixat till mos, blandfärs. Har ordentligt med smör i pannan och låter bli att peta på dem hela tiden, inte full värme på..
Varierar med hackad persilja, vitlök, gräslök..
Schnitt3 september 2010
Som vätska använder jag köttbuljong och ibland kalvfond. Jag har i rostad lök istället för vanlig. Blir supergott! Ansjovis i är också gott!
Vetebullen3 september 2010
Vi tycker också om smakrika och saftiga köttbullar så här kommer mina recept.
Lycka till! Du kan använda vilket viltkött du vill till dom senare biffarna :)
Som variation så tar man en hel bit rökt skinka och kör ner den i matberedaren. Blanda sedan i det i köttfärsen. Lite annorlunda smak som sagt men gott.
Skulle göra egna köttbullar idag till middag, men som alltid slutar det med att de faller ihop/går sönder vid stekning och får ingen smak alls. Tycker ända att jag gör som "man borde", blandar i ströbröd, mjölk, saltar och pepprar, men så tråkiga de alltid blir! Hur får man de sådär fasta och fina och runda? Vattnar händerna gör jag också men får ändå ingen bra konsistens. Jag steker dem i stekpanna och ganska rejält eftersom jag är rädd de annars ska bli råa inuti, men går säkert i ugnsform också?? 'Tar tacksamt emot recept på goda hemlagade köttbullar med mycket smak!
(Känner att julen snart står bakom dörren och vi ska för första året bjuda hem släkten... vill ju helst undvika att misslyckas med köttbullarna då.. :)
Jag brukar blanda ströbröd med mjölken och kryddorna (jag brukar ha i salt, svartpeppar och soja) och låta den dra ett tag så att ströbrödet sväller upp ordentligt. Jag brukar även ha i ett rått ägg som håller ihop färsen. Sedan smular jag ner lite, lite av en buljongtärning i stekfettet för extra smak.
Edit: brukar riva ner en gul lök i smeten också.
{snicker}Här är några förslag
Mina goda köttbullar
Pannbiffar med havergryn
Lycka till!
Jag använder lite potatismjöl istället för skorpmjöl dessutom ett ägg, grädde och mjukstekt lök. Det brukar inte vara några problem med att få bullarna att hålla ihop och just detta att man steker löken innan och tillsätter den i köttfärssmeten.
Ps. Även kokt mosad potatis går utmärkt att blanda i färsen. Lycka till.
Jag använder inte ströbröd i mina och det funkar jättebra ändå :)
Kimonas köttbullar med potatis och sås
Häromveckan gjorde jag köttfärslimpa på blandfärs. Då det var mycket färs så stekte jag upp resten som pannbiffar. Oj vilken god smak det blev {drool}
Anger inga mängder då jag går på känn..dvs jag provsteker en liten bit och smakar sedan.
Blandfärs ( blir lite torrt med enbart köttfärs tycker jag)
Rå äggula...en äggula per 500 g färs
Finhackad gul lök
Kockens köttfärskrydda (innehåller vitpeppar, kryddpeppar samt ingefära)
Örtsalt
Grillkrydda
Dijonsenap
Bong Touch of taste oxfond med rödvin
Vitlök
Blanda ihop..provstek och smaka av om mera kryddning behövs. Då jag har ätit enligt GI tidigare så använder jag mig EJ utav ströbröd eller dylikt. Det funkar bra ändå...sure dom blir ju inte helrunda men vaddå det ska ju synas att det är hemlagat ;) Håller ihop gör det iaf
jag använder 400-500g blandfärs, ströbröd eller en skiva vitt bröd som jag smular och sen blandar med grädde så det blir en tjock sörja innan jag blandar det med köttfärsen. Så rör jag i ett ägg. Sen kryddar jag med lökpulver, kött- och grillkrydda(men inget salt och ingen peppar. Kött- och grillkryddan är salt nog i sig.) och sist en rejäl dos av kryddpeppar. jag vet att vissa tycker att detta hör julen till, men jag äter helt enkelt inte köttbullar utan kryddpeppar, för mig så ger det den där sista touchen av fyllig och god smak som jag vill ha.
Sen rullar jag dem och steker dem i riktigt smör. Mums! {eat}
Jag har ett par goda som har blivit populära här på sidan sök på farmors köttbullar det är kokt potatis i som gör dom saftiga.
Jag kan inte heller göra köttbullar på spisen - då får det bli pannbiff.
Men i ugnen - lätt som en plätt.
Jag använder det här receptet som hjälp - sen kryddar jag och mixtrar efter vad jag känner för och har hemma. Högre ugnstemperatur har jag för att få fin färg också.
Köttbullar
Det här är tv-kocken Pelle Johanssons recept som är ganska likt min mors recept:
300 g nötfärs
200 g fläsk- eller kalvfärs
1 dl ströbröd
1.5 dl mjölk
0.5 dl grädde
1 st ägg
1 msk senap
1 tsk fyra kryddor
0.5 tsk lökpulver
salt
peppar
en nypa socker
1. Blötlägg ströbrödet i mjölken och grädden. Blanda övriga ingredienser till färsen i en annan bunke.
2. Blanda ner det svällda ströbrödet i färsen efter 10 minuter.
3. Rulla till små bollar och stek i olja och smör.
Fyra kryddor:
Kryddblandning bestående av två delar muskotnöt, två delar malen vitpeppar, en del kryddpeppar och en del malen kryddnejlika.
. Ooops! Dubbelpostat. {embarrassed}
...Jag steker dem i stekpanna och ganska rejält eftersom jag är rädd de annars ska bli råa inuti, men går säkert i ugnsform också...
Stek på lite lägre värme till lagom färg, sedan kan du låta dem gå 10-12 minuter i 125-gradig ugn under alufolie. Men inte längre än så, då kan de bli torra.
Jag har slutat ha ströbröd/mjölk i mina köttbullar, de föll alltid sönder då.
Nu har jag bara en äggula per 500g färs och en ganska stor klick senap i dem tillsammans med lök, salt och peppar och de har alltid perfekt konsistens
jag har i bland skorpmjöl och ibland havregryn .
alltid ägg svartpeppar,salt och vitpeppar.
Extra krydda mjukstekt lök och en skvätt kalvfond som jag blandar ner i mjölk och skorpmjölsblandningen.
I bland tar jag provenscalsk fryst ört krydda,vitlök och chili om jag vill ha extra sting.
50 grädde 50 mjölk är också bra.
sedan skall inte smeten vara för lös men inte heller hård.
rulla med blöta händer och stek ytan i stekpannan och stek klart i ungn.
Steker man köttbullarna i ganska varm ugn istället för i panna KAN de inte gå sönder. Andelen kött ska förstås också vara tillräckligt hög. Och glöm inte ägget.
Ströbröd eller havregryn som som får svälla i mjölk/grädde, ägg. Jag har i en aning potatismjöl i smeten. Salt, vitpeppar, kryddpeppar, lök jag mixat till mos, blandfärs. Har ordentligt med smör i pannan och låter bli att peta på dem hela tiden, inte full värme på..
Varierar med hackad persilja, vitlök, gräslök..
Som vätska använder jag köttbuljong och ibland kalvfond. Jag har i rostad lök istället för vanlig. Blir supergott! Ansjovis i är också gott!
Vi tycker också om smakrika och saftiga köttbullar så här kommer mina recept.
Lycka till! Du kan använda vilket viltkött du vill till dom senare biffarna :)
Köttbullar med julsting
Vildsvinsbiffar
Jag kan också rekommendera dessa:
Nils Emils julköttbullar
Som variation så tar man en hel bit rökt skinka och kör ner den i matberedaren. Blanda sedan i det i köttfärsen. Lite annorlunda smak som sagt men gott.