Tre läckra små desserter i en.
Instruktioner
- Sorbeten: Lägg gelantinbladet i kallt vatten. Koka upp vatten, socker och citronsaft. Skala, halvera, kärnaur och skär äpplena i små tärningar. Koka dem mjuka i sockerlagen ca 15 minuter under lock.
- Kör till mos i mixer eller matberedare. Lyft upp gelantinbladet och smält det i det varma moset. Låt kallna. Vispa upp äggvitan och blanda med äppelmoset. Kör i glassmaskin till sorbet. Ställ sedan sorbeten i frysen.
- Soppa: Koka upp vatten, socker och citronsaft. Halvera, kärna ur och skär äpplena i små tärningar. Koka äppeltärningarna med den urskrapade vaniljstången i sockerlagen ca 15 minuter tills äpplena är helt mjuka. Ta upp vaniljstången. Spara ca ½ dl äppeltärningar att lägga upp sorbeten på. Kör resten av äpplena i mixer eller matberedare till mos. Passera genom en trådsil. Kyl soppan.
- Tarte: Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut smördegsplattan till 20x20 cm. Ta ut 4 cirklar med ett glas eller mått, ca 7 cm i diameter. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
- Skala, halvera, kärna ur och skär mycket tunna skivor av äpplena. Varva dem på smördegsplattorna med florsocker. Grädda kitt i ugnen 15-20 minuter. Ta ut dem och strö på socker, öka värmen till grill. Sätt in plåten högt upp i ugnen någon minut så ytan får färg.
- Servering: Häll upp den kylda soppan i fyra glas. Fördela äppeltärningar i en liten cirkel på tallriken och lägg på en kula sorbet. Lägg de ljumma bakverken vid sidan av.
Publicerat den
7 oktober 2009
Liknande recept
Skriv kommentar