Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Äppelhavre kubb

 
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Världens godaste bröd. Otroligt saftigt och smakrikt. Håller sig saftigt och gott flera dager efter bak. Ovanligt med hembakat. Alla som får smaka dett underbara bröd älskar det. Alla vill att jag skall baka detta bröd till dem.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Dag 1: Koka upp vattnet och häll över havrekornen. Låt svalna. Detta kan man göra på morgonen. På kvällen, blanda ner jästen i haven. Rör om tills den löst sig. Blanda ner rågmjölet. Låt blandningen stå tills dagen därpå. Täck med plast.
  2. Dag 2: Lös jästen i rumsvarmt vatten. Blanda ner fördegen och resten av ingredienserna förutom salten. Blanda runt på lägsta hastighet i 10 min. Tillsätt salten och blanda runt.
  3. Jäs gärna i jäslåda då degen växer rejält. Jäs i 2 timmar.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 4 lika stora bitar. Rulla och forma till runda små bröd. Ta fram 4 frotéhandukar. Rulla ihop dessa till en hård rulle och gör en ring av dem. Lägg en bakhanduk i mitten på ringen och mjöla den riktligt. Gör samma så du har fyra jäsvaggor. På detta sätt får du höga fina bröd som inte jäser ut på sidorna utan jäser uppåt. Lägg en bulle i mitten av ringen. Täck med bakhandukens kanter. Låt dem jäsa i 60 min. Vidga försiktigt handuken efter hand om bröden behöver mer plats.
  5. Sätt ugnen på 250 grader.
  6. Ta fram en plåt. Ta försiktigt bort handuksringen. Luft försiktigt upp brödet ochlägg den direkt på plåten. Lägg bröden 2 om 2 på plåten. Sänk direkt ugnsvärmen till 180 grader när du satt in plåten. Grädda i ca 45 min

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.