Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Äppelkupoler med äggkräm

 
  • Serverar: 8 portioner
Skriv ut

Bottnarna kan med fördel göras i förväg.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Bottnarna: Hetta upp ugnen till 200 grader.
  2. Klipp bakplåtspapper till rundlar lagom för bottnarna i 8 portionstartlettformar, cirka 12 cm i diameter. Smöra papperen och formarnas kanter. Blanda socker och mandel, vispa vitorna till riktigt hårt skum med fettfria redskap och vänd ner skummet i i mandelblandningen.
  3. Fördela och bred ut smeten i formarna, grädda 12-15 minuter, tills smeten stannat. Låt svalna lite och stjälp ur formarna.
  4. Fyllningen: Smält smöret i en stekpanna som har lock och kan stå i ugn. Strö sockret i smöret. Skala, ta ur och halvera äpplena, lägg dem med kupiga sidan neråt i pannan, lägg på lock.
  5. Hetta upp stekplattan till dryg medelvärme, ställ pannan på plattan och låt puttra tills smör och socker bubblar ljusbrunt, cirka 10 minuter. Om äpplena inte blivit mjuka än behöver de en stund till i ugnen, under lock. Detta beror helt på äppelsorten.
  6. Ta ur äpplena när de är mjuka, låt svalna lite. Lägg en äppelkupol på varje botten och skeda över lite steksky. Så här kan desserten vänta över natten, i sval.
  7. Låt kupolerna få rumsvärme igen före serveringen.
  8. Äggkrämen: Blanda alla ingredienserna i tjockbottnad kastrull, koka upp på svag värme under ständig omrörning.
  9. Låt sjuda tills krämen tjocknat. Ringla ljum kräm runt tartletterna eller servera den bredvid.
  10. Pynta med äppelblad.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.