Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Äppelterrine och kardemummaglass

 
  • Serverar: 10-12 portioner
Skriv ut

Kryddig glass och friska äpplen i fin förening.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Glass: Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Grovkrossa kardemummakärnorna i en mortel. Värm mjölk, grädde och kardemumma precis till kokpunkten. Sila av kardemumman genom en finmaskig sil.
  2. Vispa ner äggblandningen i den heta gräddmjölken, värm under ständig vispning tills glassmeten tjocknar något. Låt den kallna i vattenbad i diskhon, rör om då och då. Kör glassmeten i glassmaskin, ställ i frysen fram till servering.
  3. Äppelterrine: Skala och kärna ur äpplena, skiva dem så tunt som möjligt, gärna med mandolin. Smält socker och vatten i en tjockbottnad kastrull, låt det sjuda på svag värme till en gyllenbrun karamell. Häll karamellen i en 1 ½ liters avlång bakform, vänd runt den så att den täcker hela formen. Låt karamellen stelna.
  4. Finriv apelsinskalet på rivjärn. Packa äppelskivorna i formen och varva med rivet apelsinskal. Fyll ett par cm över kanten. Täck formen med plastfolie. Ställ den under press i kylen minst 6 timmar. Sätt ugnen på 150 grader. Baka terrinen i vattenbad i mitten av ugnen i 3 timmar. Låt den sedan stå under press i ylen ytterligare 10-12 timmar.
  5. Stek 12 små rundlar vitt bröd 5-6 cm i diameter i smör. Blanda kanel och socker på ett litet fat, vänd brödskivorna i kanelsockret. Placera en kula glass ovanpå och servera dem till äppelterrinen. Ta glassen ur frysen en halvtimma innan servering.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.