Kryddig glass och friska äpplen i fin förening.
Instruktioner
- Glass:
Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Grovkrossa kardemummakärnorna i en mortel. Värm mjölk, grädde och kardemumma precis till kokpunkten. Sila av kardemumman genom en finmaskig sil.
- Vispa ner äggblandningen i den heta gräddmjölken, värm under ständig vispning tills glassmeten tjocknar något.
Låt den kallna i vattenbad i diskhon, rör om då och då.
Kör glassmeten i glassmaskin, ställ i frysen fram till servering.
- Äppelterrine:
Skala och kärna ur äpplena, skiva dem så tunt som möjligt, gärna med mandolin.
Smält socker och vatten i en tjockbottnad kastrull, låt det sjuda på svag värme till en gyllenbrun karamell.
Häll karamellen i en 1 ½ liters avlång bakform, vänd runt den så att den täcker hela formen. Låt karamellen stelna.
- Finriv apelsinskalet på rivjärn.
Packa äppelskivorna i formen och varva med rivet apelsinskal. Fyll ett par cm över kanten. Täck formen med plastfolie. Ställ den under press i kylen minst 6 timmar.
Sätt ugnen på 150 grader.
Baka terrinen i vattenbad i mitten av ugnen i 3 timmar. Låt den sedan stå under press i ylen ytterligare 10-12 timmar.
- Stek 12 små rundlar vitt bröd 5-6 cm i diameter i smör. Blanda kanel och socker på ett litet fat, vänd brödskivorna i kanelsockret.
Placera en kula glass ovanpå och servera dem till äppelterrinen.
Ta glassen ur frysen en halvtimma innan servering.
Publicerat den
25 oktober 2009
Liknande recept
Skriv kommentar