Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Bondmorans saffransbröd

 
  • Serverar: 50-60 portioner
  • Tid: 3 timmar
Skriv ut

Saffransbröd är ett måste till Lucia. Det här är ett enkelt recept som jag gärna använder yoghurt eller fil med vaniljsmak i degvätskan istället för en massa socker. Degen blir saftig och mild i smaken. Ägget i degen kan uteslutas och endast användas till pensling av brödet till gräddningen.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Tag fram yoghurt eller fil samt jäst en stund före tillredning av degen och låt dessa bli något rumstemererade.
  2. Smält matfettet i en kastrull och häll i mjölken, yogurten hälls i senare. Värm mjölkblandningen till 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös denna med lite av vätskan. Tillsätt resten av vätskan, salt, socker, kardemumma, saffran eventuellt ägg och russin. Tillsätt lite av mjölet till en slät och fin smet.
  3. Häll i yogurten eller filen och låt smeten bli lös och klumpfri. Ha i mjöl tills degen är slät och smidig och släpper från bunkens kanter. Ställ degen att jäsa i ca 30 minuter med bakduk över.
  4. Ta upp degen och knåda något. Dela sedan upp degen i 4 bitar och arbeta en del åt gången. De andra tre kan ni lägga undan med bakduk på så länge.
  5. Forma degbitarna till flätor, längder, kransar, bullar, lussekatter eller egna trevliga former. Lägg dem på bakplåtsklädda plåtar och garnera eventuellt med russin och låt jäsa i ca 30 minuter täckta med bakduk.
  6. Vispa upp ägg till pensling och pensla försiktigt de jästa bröden, ha på pärlsocker om så önskas.
  7. Grädda lussekatter och bullar i mitten av ugnen i 250 grader i 8-10 minuter.
  8. Grädda längder, kransar, flätor och andra stora bröd i nedre delen av ugnen i 200 grader 15-20 minuter.
  9. Låt bröden svalna under bakduk.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.