- Serverar: 50-60 portioner
- Tid: 3 timmar
Skriv ut
Saffransbröd är ett måste till Lucia. Det här är ett enkelt recept som jag gärna använder yoghurt eller fil med vaniljsmak i degvätskan istället för en massa socker. Degen blir saftig och mild i smaken. Ägget i degen kan uteslutas och endast användas till pensling av brödet till gräddningen.
Instruktioner
- Tag fram yoghurt eller fil samt jäst en stund före tillredning av degen och låt dessa bli något rumstemererade.
- Smält matfettet i en kastrull och häll i mjölken, yogurten hälls i senare. Värm mjölkblandningen till 37 grader.
Smula jästen i en bunke och lös denna med lite av vätskan. Tillsätt resten av vätskan, salt, socker, kardemumma, saffran eventuellt ägg och russin. Tillsätt lite av mjölet till en slät och fin smet.
- Häll i yogurten eller filen och låt smeten bli lös och klumpfri. Ha i mjöl tills degen är slät och smidig och släpper från bunkens kanter. Ställ degen att jäsa i ca 30 minuter med bakduk över.
- Ta upp degen och knåda något. Dela sedan upp degen i 4 bitar och arbeta en del åt gången. De andra tre kan ni lägga undan med bakduk på så länge.
- Forma degbitarna till flätor, längder, kransar, bullar, lussekatter eller egna trevliga former. Lägg dem på bakplåtsklädda plåtar och garnera eventuellt med russin och låt jäsa i ca 30 minuter täckta med bakduk.
- Vispa upp ägg till pensling och pensla försiktigt de jästa bröden, ha på pärlsocker om så önskas.
- Grädda lussekatter och bullar i mitten av ugnen i 250 grader i 8-10 minuter.
- Grädda längder, kransar, flätor och andra stora bröd i nedre delen av ugnen i 200 grader 15-20 minuter.
- Låt bröden svalna under bakduk.
Publicerat den
10 december 2008
Liknande recept
Skriv kommentar