Börja med att skrapa av krämen på chokladkexen. Krossa kexen och blanda med smält smör till en massa. Tryck ut massan i en lätt smord springform, ca 23 cm i diameter. Ställ in kexbottnen i kylskåpet medan du gör fyllningen.
Gör fyllningen: Blanda gelatinpulver och mjölk i en kopp och låt stå ca 1 min. Koka sedan upp blandningen på svag värme tills gelatinet är helt upplöst. Rör om hela tiden. Ställ åt sidan och låt svalna.
Vispa cream cheese och socker med elvisp på medelhastighet 3 min. Häll försiktigt i gelatinblandningen i ostmassan under omrörning. Rör kakaopulvret.
Lös upp snabbkaffepulvret i det heta vattnet, och rör i kaffet. Hacka chokladen och rör ner i bitarna samt vaniljsockret i ostmassan.
Vispad grädden till fast skum och vänd det försiktigt i ostmassan. Häll fyllningen över kexbottnen och strö kexkross över. Ställ in cheesecaken i kylskåpet ca 3 timmar, eller tills fyllningen har stelnat.