Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Chokladmousse med äkta vaniljsås

 
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 1 timme
Skriv ut

Chokladmoussereceptet är fritt efter Cattelins 30-åriga kokbok, fast jag använder både vit och mörk choklad. Äkta vaniljsås hör till.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Gör först chokladmoussen:
  2. Häll chokladen och kaffet i en kastrull på svag värme. Låt smälta. Ev. i vattenbad. Tag av och låt svalna. Rör i en äggula. Vispa grädden tjock men inte för hårt. Blanda i försiktigt (rör sakta i grädden). Kyl i två-tre timmar.
  3. Gör nu vaniljsåsen:
  4. Klipp itu vaniljstången och peta ur alla korn i en kastrull. Lägg även i vaniljstången. Låt koka upp försiktigt med mjölken. Sjud några minuter på svagare värme. Håll varmt men inte kokande. Tag upp själva stången. Vispa äggulorna (3 st) hårt med sockret till en ljusgul och luftig konsistens. Häll över vaniljmjölken, värm upp igen men försiktigt, så att det inte kokar men så att blandningen tjocknar.
  5. Häll i en skål och låt svalna och kylas ned ordentligt. Såsen skall vara tjock, kall och full med små svarta vaniljprickar...
  6. Både mousse och vaniljsås håller sig några dagar i kallt kylskåp.
  7. Vill man vara extra tjusig kan man göra moussen i två etapper, dels med mörk, dels med vit choklad och blanda först när man serverar.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.