Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Farfars Nässelbullar undertecknat Culwert Tjetting

 
  • Serverar: 32 portioner
  • Tid: 5 timmar
Skriv ut

Farfarsbullar från Fjärås. I Fjärås finns mycket nässlor och dem ska man ta till vara. Man kan göra nässelsoppa och man kan använda nässlorna i frukostbullar för att få fibrer och järn i kosten. Plocka de späda nässlorna så tidigt som möjligt på våren och inte efter det att de har börjat blomma. Skölj noga flera gånger i kallt vatten, knip av nässlorna efter andra bladrosetten och förväll topparna i kort vatten (alltså inte så mycket vatten i kastrullen) ett par minuter. Plocka upp nässlorna med en hålslev och finhacka dem i en köksmixer eller med en mixerstav. Tag vara på spadet och använd det för bakningen, när det har svalnat – det innehåller mycket nyttigheter.. Eftersom degen ska bearbetas länge , bör man använda en köksmaskin (Assistent , Bosch eller liknande) C:a 32 bullar .

Ingredienser

Instruktioner

  1. Rör ut jästen I spadet med oljan, sirapen och saltet.
  2. Sätt till allt mjölet och allt nässelhack (eller havregryn) och älta degen minst fem minuter . Den ska bli helt slät.
  3. Låt degen jäsa under duk minst två timmar, där är hemligheten med det goda resultatet.
  4. Ta upp degen på ett mjölat bord och dela degen i först två delar, därefter varje del i fyra delar och slutligen varje sådan del i fyra bullar som rullas omsorgsfullt med mjölade hander, läggs på en bakplåt i en rad och plattas till. Det bör finnas utrymme för sexton bullar per plåt.
  5. Låt de utplattade bullarna jäsa minst trettio minuter.
  6. Sätt ugnen på 250°. Baka bullarna mitt I eller precis över mitten av ugnen ca 10 minuter. Man kan pensla bullarna före bakning med kaffe eller uppvispat ägg om man vill.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.