Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Farmors glass med rostade mandlar

 
  • Serverar: 8-10 portioner
  • Tid: 30 minuter
Skriv ut

Lyxig smak, alltid omtyckt.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Vispa äggulor och socker till pösig massa. Blanda i cognacen droppvis redan efter första pösigheten. Vispa tills all cognac är med.
  2. Vispa grädden i en skål för sig till en kraftig och stadig massa, så att den släpper vispen. Grädden får inte bli som smör! Blanda i grädden i smeten. Kaffesmaken blandas i sist. Smeten ska nu vara fyllig - inte simmig!
  3. Häll i osmord rund form med hål i mitten. Låt frysa 5-6 timmar. Köp färdigrostade mandlar, som inte är saltade. Eller rosta själv i gjutjärnspanna. Alternativt kan man köpa mandelflingor/spån och rosta enligt beskrivningen nedan: "Rosta i osmord gjutj.:".
  4. Om du istället köper hela sötmandlar och rostar själv tar det ganska lång tid, närmare en timme, men blir betydligt LYXIGARE och godare. Skålla, skala av, skär mandlarna i strimlor.
  5. Rosta i osmord gjutjärnspanna tills de får en guldbrun färg. Var aktsam med att inte ha för hög värme. 1:an eller 2:an. Rör ständigt!
  6. Servera glassen med mandlarna överströdda eller i skål bredvid om det finns allergiker.
  7. Glassen bör stå rumstemperatur i ca 30 minuter innan den stjälps upp på ett fat. Den får inte vara för kall vid serveringen.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.