Italiensk maräng, vispad med varm sockerlag. Blir fast i konsistensen och behöver bara snabbt få färg i ugnen.
Instruktioner
- Skala, kärna ur och skär äpplena i ½ cm stora tärningar.
Lägg dem i en kastrull och häll på vatten. Låt koka ihop 10-15 minuter under lock, utan att kompotten får färg.
Häll upp i en ugnssäker form eller små ugnssäkra portionsformar.
Låt svalna.
- Maräng:
Koka upp vatten och 1½ dl socker i en kastrull. Låt koka till 122 grader, använd en digital termometer.
Vispa under tiden äggvitor, 1 msk socker och citronjuice med elvisp i en väl rengjord bunke. Vispa till ett fast skum.
- Tillsätt den varma sockerlagen under fortsatt vispning. Vispa ca 10 minuter, tills marängen svalnat.
Spritsa eller bred marängen över äppelkompotten.
- Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in formen mitt i ugnen ca 5 minuter, tills marängen fått fin färg.
Passa noga så att den inte bränns.
- Servera äppelmarängen med vaniljglass.
Publicerat den
24 februari 2011
Liknande recept
Skriv kommentar