När jag var i Italien blev jag bjuden på friterad blomkål. Det var otroligt gott. Det serverades till en köttbit, men på många platser speciellt i Indien serveras det som snacks. Det kan jag mycket väl tänka mej att det är gott att doppa den heta blomkålen i en kall myntasås.
Instruktioner
- Skölj myntan och hacka bladen fint. Vispa yoghurten krämig och blanda ner myntan. Smaka av med salt, peppar, pressad citron och paprikapulver. Låt yoghurtsåsen stå i kylen.
- Blanda kikärtsmjöl, ½ tsk salt, chilipeppar, spiskummin och bakpulver. Vispa ner 1 - 1 ½ dl vatten, lite i taget, med elvispens degkrokar. vispa tills smeten är slät och tjockflytande. Låt smeten svälla 10 min.
- Skölj och ansa blomkålen och dela den i buketter. Koka upp rikligt med saltat vatten och blanchera blomkålsbuketterna 1 minut. Spola under kallt vatten, låt rinna av väl och torka av blomkålen med hushållspapper.
- Hetta upp oljan till 160ºC i en fritös. Har man inte en fritös så går det bra att fritera i kastrull eller wok. Testa att oljan håller rätt temperatur genom att lägga i en brödbit. Om den snabbt blir gyllene är oljan tillräckligt het. Doppa blomkålsbuketterna i frityrsmeten och fritera dem i omgångar, ca 4 min. Vänd dem då och då.
- Låt den friterade blomkålen rinna av på hushållspapper och torka av den lätt med papper.
Servera blomkålen varm med myntasåsen.
Publicerat den
24 juni 2010
Liknande recept
Skriv kommentar