- Serverar: 6-8 portioner
- Tid: 4 timmar 30 minuter
Skriv ut
Klassisk fryst cheesecake
Instruktioner
- Dela äggen. Lägg äggulorna i en lite större bunke och häll äggvitorna i en annan lite mindre bunke. (Den bunke som äggvitorna hälls i måste vara torr och fettfri.)
- Häll strösocker och vaniljsocker över äggulorna. Vispa till en ljus fin pösig smet för hand eller med elvisp.
- Tillsätt färskosten. Blanda ner den till en jämn smet för hand eller med elvisp på lägsta hastighet.
- Vispa grädden i en egen bunke. Den ska vara lite lagom fast, ungefär som du skulle ha vispat den att äta till en efterrätt, det är inte så jättenoga.
- Rör därefter ner den vispade grädden i smeten för hand eller med lägsta hastigheten på elvispen.
- Vispa äggvitorna till ett fast skum (med rena, fettfria vispar) med elvisp. (Skummet ska vara så fast att man kan vända upp och ner på bunken.)
- Rör försiktigt med en sked eller slickepott ner de vispade äggvitorna.
- Om du vill ha citronsmak: tvätta och riv skal av citron och pressa ur saften. Blanda ner rivet citronskal och citronsaft i smeten. Alternativt kan man droppa i citronarom och hälla i lite citronsaft. (När du river citronskal: Tänk på att tvätta skalet ordentligt först. Köp gärna ekologisk citron. Torka av skalet. Riv endast av det yttersta ljusgula, inte det vita för då blir det en besk bismak.)
- 8. Krossa kexen. Använd gärna en mortel. Man kan också krossa dem med fingrarna eller en sked eller gaffel på en skärbräda.
- 9. Lägg hälften av kaksmulorna jämnt fördelat på botten av en rund form med löstagbar botten.
- 10. Häll smeten ovanpå och bred ut den jämnt.
- 11. Strö resten av kaksmulorna ovanpå.
- 12. Ställ in i frysen i minst 4 timmar.
- Vid servering: Tag ut cheesecaken 15-30 minuter i rumstemperatur före servering eller ställ den i kylen 1-1,5 timmar.
- (Tag bort den löstagbara kanten efter att formen stått framme i rumstemperatur eller i kylen. Om du av någon anledning vill ta bort den direkt så låt den i så fall stå framme i rumstemperatur minst 5 minuter innan du lossar den löstagbara kanten, det är annars lätt att den går sönder, var försiktig.)
Publicerat den
23 februari 2017
Liknande recept
Skriv kommentar