En galette är en tårtliknande, tunn vetekaka med rötter i Frankrike. Den här lättbakade galetten är härligt frasig och både doftar och smakar friskt av apelsin.
Instruktioner
- Tvätta apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet och spara det till fyllningen. Pressa ur saften och späd ev med vatten till 1 dl.
- Rör matfett, socker och salt poröst, gärna i matberedare eller med elvisp. Tillsätt ägget.
- Rör ut jästen i apelsinsaften. Rör ner blandningen i äggsmeten.
- Tillsätt nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen blank och smidig.
- Låt degen jäsa övertäckt på en rumsvarm och dragfri plats cirka 1 timma. Sätt ugnen på 250 grader.
- Ta upp degen på mjölat bord och knåda den smidig. Kavla ut degen till en rundel, ca 35 cm i diameter, direkt på en bakpappersklädd plåt. Vik upp en ca 3 cm bred kant runt om degkakan.
- Gör fyllningen. Blanda sockret och det rivna apelsinskalet.
- Klicka matfettet i små klickar över degen. Strö över socker- och apelsinskalsblandningen.
- Grädda galetten mitt i ugnen cirka 12 minuter. Låt den svalna på galler. Servera den nybakad.
Publicerat den
11 mars 2010
Liknande recept
Skriv kommentar