Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Galette orange

 
  • Serverar: 10 portioner
Skriv ut

En galette är en tårtliknande, tunn vetekaka med rötter i Frankrike. Den här lättbakade galetten är härligt frasig och både doftar och smakar friskt av apelsin.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Tvätta apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet och spara det till fyllningen. Pressa ur saften och späd ev med vatten till 1 dl.
  2. Rör matfett, socker och salt poröst, gärna i matberedare eller med elvisp. Tillsätt ägget.
  3. Rör ut jästen i apelsinsaften. Rör ner blandningen i äggsmeten.
  4. Tillsätt nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen blank och smidig.
  5. Låt degen jäsa övertäckt på en rumsvarm och dragfri plats cirka 1 timma. Sätt ugnen på 250 grader.
  6. Ta upp degen på mjölat bord och knåda den smidig. Kavla ut degen till en rundel, ca 35 cm i diameter, direkt på en bakpappersklädd plåt. Vik upp en ca 3 cm bred kant runt om degkakan.
  7. Gör fyllningen. Blanda sockret och det rivna apelsinskalet.
  8. Klicka matfettet i små klickar över degen. Strö över socker- och apelsinskalsblandningen.
  9. Grädda galetten mitt i ugnen cirka 12 minuter. Låt den svalna på galler. Servera den nybakad.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.