Spektakulär, men en dessert som garanterat gör succé.
Instruktioner
- Glassbakelse:
Vispa ½ dl socker med äggulor och ägg. Blanda mjölk och mjöl i en kastrull och låt det koka upp under omrörning.
Vispa ner äggvispet och sjud 3-5 minuter under omrörning till en tjock kräm. Låt svalna.
- Vispa äggvitan till fast skum. Tillsätt ½ dl socker lite i taget. Vispa grädden.
Blanda den kalla äggkrämen med grädde och äggvita.
Lägg bär i botten på utstickare eller små formar klädda med plastfolie. Fördela smeten ovanpå bären och frys minst 2-3 timmar.
- Skogsbärsglass:
Finfördela alla bär i mixer eller matberedare. Passera bären i en sil. Blanda mjölk, grädde socker, äggvita och honung.
Kör allt i en glassmaskin ca 20 minuter. Ställ i frysen.
- Portvinssås:
Koka ihop portvinet tills det är simmigt och knappt hälften återstår. Låt kallna.
- Chokladflarn:
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker. Blanda mjöl och kakao och rör ner i äggvispet. Stryk ut massan tunt i 8-9 cm stora rundlar på bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen 3-4 minuter, passa noga så att de inte bränns.
- Friterad pasta:
Hetta upp olja till 175 grader i en tjockbottnad kastrull. Fritera lite i taget ca 1 minut. Den ska inte få färg, bara bli hård.
- Ta fram glass och glassbakelse och låt den temperera i kylskåp minst 30 minuter.
Ställ glassbakelsen på tallrikar. Strö över socker och karamellisera med en liten gasolbrännare.
- Gör kulor av glassen och garnera med pasta, chokladflarn och några färska skogsbär.
Droppa på lite portvinssås.
Publicerat den
10 oktober 2009
Liknande recept
Skriv kommentar