- Serverar: 4 portioner
- Tid: 2 timmar
Skriv ut
Delikattessmiddag från kolgrill och spis för fyra.
Instruktioner
- Grilllad kalventrecote: Börja med att göra i ordning kolgrillen så att den har perfekt glöd om 1-1,5 timme. Under tiden tillagar du sellericreme och gärna en rödvinsreduktion för att ringla över köttet och ev andra tillbehör (gärna rösti, bulgur eller quinoa tricolore).
- Sellericreme: Skär sellerin i små bitar och lägg i katstrull. Häll vispgrädde så att det nästan täcker selleribitarna. Koka på svag värme tills sellerin blir mjuk. Sila och spara gräddavkoket. Lägg en klick smör i sellerin, salt och svartpeppar. Puréa sellerin med stavmixer eller i matberedare. Späd vid behov med gräddavkoket.
- Rödvinsreduktion: Fräs 2 schalootenlökar med 2 krossade vitlöksklyftor i smör. Häll i 2 dl rödvin och kasta efter timjankvistar. Koka ner till häften. Slå i kalvfonden och reducera igen till knappt hälften så att reduktionen blir trögflytande. Sila bort löken.
- Kalventrecote: Skär 1,5 cm tjocka skivor. Rulla dem hastigt i olivolja, salta och peppra varsamt. Lägg dem på galler ovan glödande kol, gärna under lock 2 minuter. Vänd entrecoteskivorna och grilla ytterligare någon minut. Anpassa griltiden efter värmen i grillen och grilla inte för länge om du vill bevara det saftiga kalvköttet.
- Servering: Lägg upp entrecoten på tallrik, klicka selleripuré vid sidan och ringla rödvinsreduktionen över köttet. Servera gärna med Quinoa Tricolore.
Publicerat den
24 april 2011
Liknande recept
Skriv kommentar